Манол Генов: Санкционирането на Методи Андреев е закъсняло, но поучително

Решението за наказанието на народния представител се бави 70 дни от сезирането на главния прокурор Сотир Цацаров

„По-добре късно, отколкото никога“, това е в основата на новината за първия наказан за неетично поведение депутат Методи Андреев. Решението за наказанието на народния представител се бави 70 дни от сезирането на главния прокурор Сотир Цацаров / 25.11.2015г/ до Парламентарната комисия за конфликт на интереси и парламентарна етика.

С безпрецедентните си опити за натиск в системата на МВР г-н Андреев показа, че е възможно и депутат да не разбира конституционното разделение на властите.

През 2015 Методи Андреев, като народен представител от ГЕРБ, си е позволил да кадрува в системата на МВР като казва кой полицейски началник трябва да си отиде и кой друг да дойде на негово място. Опитите му за натиск стават ясни  покрай шумните арести в районните управления на МВР в Първомай и Асеновград  миналата есен.  Показания срещу Андреев на ръководни кадри вътре в системата на МВР стават основание в хода на досъдебното производство прокуратурата да сезира главния прокурор на страната г-н Цацаров. Той, от своя страна, сезира парламента и настоява за  произнасяне . 

Генов припомня, че през  2015 година  Методи Андреев се пробва да разгърне кадрова мощ  вътре в МВР. „Като народен представител от този регион  аз многократно алармирах за изключително опасните сигнали, които това поведение излъчва към обществото и към институциите. Тогава реагирах остро на изявленията на Методи Андреев за това как  имал информация за проверките на служба „Вътрешна сигурност” в полицейски управления в пловдивско. Бях изумен от публичните му признания тогава как бил настоявал пред директора на ОД”Полиция”в Пловдив да сменя този и онзи началник, затова и недоумявах защо председателят на Парламентарната комисия по етика осуетяваше  разглеждането на писменото сезиране на  главния прокурор по случая „Методи Андреев”.