Манол Генов, БСП: МВР дава функциите си на концесия в общините

Пред ИА Фокус

Доживяхме официално Министерството на вътрешните работи да предлага собствените си функции на концесии към общините. При това го прави абсолютно съзнателно и с официални писма. Точно това доказва официалният отговор на Областна дирекция „Полиция”- Пловдив до кмета на една пловдивска община от преди броени дни, заявява Манол Генов във връзка с писмо от ОД на МВР - Пловдив до кмета на града, съобщиха от пресцентъра на БСП. Общината е емблематична в статуса си на почти напълно зарязана от грижите на МВР. От миналата eсен в подучастъка, който обслужва жителите на общината има цифром и словом точно един младши полицейски инспектор и то в условията на планински пресечен район с отдалеченост 22 км до последното село. Предишните функциониращи щатове остават празни след всяко преместване или пенсиониране на полицейски служител. И така вече втора година. Официалният отговор хладнокръвно обяснява, че нови полицейски щатове там няма да има скоро. Защото няма бюджет за издръжка. Толкова с ангажимента на МВР за сигурността и закона на територията на една община. Още по-любопитна е втората част на отговора, който гласи, че ако самата община има финансова възможност да осигури издръжка за заплати и осигуровки за полицаи, би могло МВР да сключи договор и да направи общинска охрана, но само за срока на издръжката.
Въпросът е, че в подобна ситуация се намират и други пловдивски общини, а колко други в страната са в напълно аналогично положение информация липсва. Кметовете алармират за липса на постоянен нощен полицейски патрул, за месеци, в които жителите нямат защита поради командироването на полицейските служители на границата. МВР министър Румяна Бъчварова гордо обяви наскоро как реформата на системата на МВР стояла на компютъра й. Докато е там, нейното министерство от нейно име си позволява да предлага на концесия функциите на държавата в лицето на МВР. Затова отговорно й предлагам, да си включи компютъра и хубаво да изчете варианта си за реформи. И по най- бързия начин да обясни на хилядите граждани по селата и градчетата кой има законовия ангажимент да им гарантира сигурност и защита на живот и имущество. Защото сега емисиите на националните телевизии се прекъсват, за да се съобщи извънредна новина от екрана как е обрана бакалия в столичен квартал. Но няма никакъв шанс да чуете извънредна новина как са обрани магазини в планинските селца или са пребити старци по къщите им там. Защото няма кой да докладва тази новина, докато няма полиция или има един единствен щат за цяла община.
Общините имат много правомощия за самоуправление, но някой да поиска те да поемат функции на МВР или да го финансират, си е чиста проба отказ от държава. Ако МВР министърът може да се подпише под такъв отказ официално, нека го направи. След това да изключи служебния си компютър и да загаси лампите.