Георги Гергов: Имаме социални ангажименти към пловдивчани и като единствена алтернатива ще ги отстояваме

БСП внася предложение утре майките с деца до 3 г и пенсионери над 70 г да пътуват за пет лева на месец

Майките с деца до 3 години и пенсионерите над 70 години да пътуват с карти от 5 лв месечно, ще поискат съветниците от БСП на сесията в четвъртък. Това ще стане при обсъждането на точката за издаване на абонаментните карти за лица, ползващи преференциалните привилегии по линиите на масовия обществен транспорт в Пловдив. „Демографската криза и бедността са достатъчни основания, за да поискаме облекчения за тези социални групи”, изтъкна председателят на пловдивските социалисти Георги Гергов. Той уточни, че БСП има ангажименти към избирателите си и ще ги отстоява в местния парламент. „Ние сме единствената опозиция в Общинския съвет и нашата задача е да бъдем алтернативата на структурираното мнозинство от разнородни политически интереси” – заяви той на съвместното заседание на Изпълнителното бюро и групата съветници на БСП. В тази връзка социалистите няма да подкрепят раздуването на щата в общинската администрация и промените в Правилника за работа на Общинския съвет. И двете точки целят да удовлетворят претенциите на политическите „партньори” за партийни назначения на общински служби. Новата структура на общината, която ще приемат утре, ще струва на пловдивчани допълнително 1.5 – 2 млн. лв в този мандат.

Закриването на ОП „Европейски политики и сътрудничество” доказва неефективността на тази структура, за което от БСП отдавна алармират. „Това предприятие имаше оставени от дирекцията проекти на стойност 240 млн.лв и ги загуби” – припомни Георги Гергов. Той неведнъж е критикувал пловдивската администрация за провала на Големия воден проект и забавянето на Транспортния.

Социалистите ще подкрепят точката за намаляване на данъците за масовите автомобили, защото още в първия мандат на Тотев предупредиха, че не бива да се увеличават. Предложението на кмета е откровено йезуитско, защото от една страна  сваля данъка с 35%, но от друга увеличава таксите за паркиране и „скоба” . В ЗМСМА ясно е записано как се определя стойността на услугите, затова червените съветници ще питат кое ги оскъпява и налага те да растат.

БСП е против Община Пловдив да дава безлихвен кредит на Община Карлово. „Пловдивчани са натоварени с милиони заеми, които и нашите деца ще връщат с лихвите. В същото време Тотев прави услуга на една фалирала община с нашите пари” – коментира Георги Гергов. „Ще настояваме това предложение на кмета да бъде в отделна точка, защото хитро е обвързано с предоставяне на средства за  звено „Общинска полиция” и субсидия за МБАЛ „Св. Мина” – обясни председателят на групата Николай Радев. Той допълни, че социалистите ще поискат да се изтегли културният календар за 2016 и да се внесе след промяна на методологията за оценка на проектите за културни събития. „С настоящото предложение се финансира халтура, а не култура” – категоричен бе Георги Гергов.