Ива Вълчева предлага модерен фермерски пазар в Хисаря

09.10.2023 г.

С какво се сблъскват жителите и гостите на общината, търсещи пресни продукти от местни производители, идвайки на пазар в Хисаря? С неуреден и неугледен пазар, ръждясали маси, изложени на улицата и тротоарите продукти, сред коли и постоянен хаос. А може да е различно!

„Нужни са координирани усилия на местна власт, земеделските стопани и местните общности за изграждането на модерен фермерски пазар. Построяването на такова тържище ще осигурява не само икономически, но и социални и екологични ползи за агробизнеса, местните общности и потребителите. Начинанието, което е действителност в много по-малки общини от нашата, може да се случи бързо и не изисква особено големи инвестиции. Важно е новият пазар да е покрит, защитен и да се ползва удобно и при лоши метеорологични условия. Новият общински пазар трябва да бъде предимно закрит, за да се предпазва стоката от метеорологичните влияния, дъжд, сняг, вятър и прах. Знам, че е нужна и регулация на движението, и възможност за паркиране на автомобилите“, коментира в разговорите си с фермерите Ива Вълчева, кандидат за общински кмет в Хисаря.

Все по – често купувачите  търсят „чисти“ храни. Фермерските пазари дават възможност не само да са сигурни в произхода, да имат личен контакт с производителя, но и да си вземат качествени продукти в свежо състояние, споделят от своя страна и купувачи, и производители. Според фермерите такъв пазар ще им помогне да реализират бързо произведената продукция, няма да им се налага да ползват услугите на прекупвачите и така и цената и за клиента, и за производителя ще е най-добрата. 

„Традиция в Европейските страни е фермерските пазари да се организират от местната власт. Затова трябва да се работи не само за еднократни инициативи през годината, каквито намерения имаме - за промотиране на местните производители, но е нужно и обособяването на специална площ за фермерски пазар в общината.“, категорична е Вълчева. Кандидатът с номер 1 в бюлетината счита, че общината е длъжник на производителите, които заплащат такса тротоарно право, но не получават качествени условия.

Предложението за фермерския пазар включва еднотипни маси в пространство от покрит и защитен тип, със стоманена конструкция за защита от неблагоприятни условия, безплатен wi-fi за търговци и посетители и система за видеонаблюдение.

Това е само една от мерките, в подкрепа на местните производители, разписани в програмата за управление на БСП за България за община Хисаря. Може да ни подкрепите, гласувайки с №1 в бюлетината, за кмет, общински съветници и кметове на населени места, разказваха  кандидатите за общински съветници на  посетителите на открития рекламен щанд, разположен на пазара. Днес там, за бъдещето на общината, с жители и гости  на Хисаря разговаряха Минка Макавеева, с преференция 104, Мария Шаралиева, с преференция 105,  Илияна Арабска, с преференция 106 и представителите на село Паничери – кандидатът за кмет на селото-   икономистът Ненка Дойчевска  и експертът по „Анализ и контрол на хранителни продукти“ Цветозара  Данчева, за  която преференциално може да се гласува със 107  в  листата  за общински съветници на БСП за България.

Срещите с жителите на общината продължават по населени места, в предизборния щаб, намиращ се на главния път  Хисаря- Карлово и всяка неделя на пазара.