Манол Генов: БСП няма да позволим доходите да се намаляват. Те трябва да се увеличават

Мар 17, 2023 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 851

Ние сме социалната и политическа алтернатива на “коалицията на войната“

„БСП ще продължим политиката ни на ръст на доходите и подкрепа за семействата, младите, пенсионерите и бизнеса в следващия парламент.” Това заяви водачът на листата на „БСП за България” в Пловдив-област Манол Генов в предаването „Актуално от деня” на БСТВ.

„БСП постигна доста в предходните два парламента. Въпреки че не разполагахме с голям брой депутати, успяхме да прокараме нашите политики, които от дълги години отстояваме. Всички знаят за повишаването на доходите на пенсионерите, за безплатните учебници от 1-ви до 12-ти клас, за безплатните ясли и детски градини”, припомни Калин Калапанков, който е кандидат за народен представител под номер 2 в листата за областта.

“Ние осигурихме необлагаемия минимум за младите семейства с деца, които са се осигурявали в последните 24 месеца. 42 пъти в миналия парламент предлагахме увеличаването на минималната работна заплата и накрая успяхме да я направим 50% от средната. Всичко това беше резултат от нашите усилия, но и от парламентарния ни опит – кога, какво и как да го предложим”, добави Генов.

Той също отбеляза, че „БСП за България” от месеци предлага приемането на Закон за спекулата, но ако в началото социалистите са били обвинявани, че това предложение е връщане в мракобесни време, то сега всички говорили, че има спекула и че трябва да се реагира. „Трябваше ли да я докараме дотам, че алчността на търговците да надделява, а държавата да я няма в контрола на цените?”, попита кандидат-депутатът.

По неговите думи КЗК и КЗП не се намесват адекватно и от държавата няма отговор на наглостта на веригите, които предлагат монополни цени на потребителите и отделно налагат монополни цени, когато купуват от българските производители и по този начин убиват българското производство.

„През последните години субсидирането на селскостопанска продукция в България е изкривено. Субсидии получават едрите земеделски производители и много малко се насочва ресурсът към малките регионални производители, които произвеждат зеленчуци, плодове, животновъдите. Ако искаме да имаме развит аграрен сектор, сериозно трябва да се наблегне на субсидирането на точно такива малки производители и екологични ферми, които развиват екологично земеделие. Затова трябва и много широк поглед на държавата в този сектор”, посочи Калин Калапанков.

Кандидатите за народни представители от Пловдивска област коментираха, че в областта има  много кариери и селскостопански производства и екологията и земеделието са много важни теми за местните жители и които са залегнали на сериозни места в програмата на БСП.

„От дълго време БСП настоява да се върне наредбата, в която са описани разстоянията от населените места, на които могат да се реализират инвестиционни намерения и производства. Такава в момента няма и това води до притеснения сред хората за екологията и тяхното здраве. Кариерен добив и производства в България трябва да има, но те трябва да се случват по прозрачен начин и без да застрашават здравето на хората и околната среда”, подчерта Манол Генов.

„Ние като социалисти сме изконни защитници на семейните ценности в българското общество и не бива да допускаме джендър идеологията да се пренесе в училищата. Все повече се сваля възрастта, в която тази идеология иска да се намеси в развитието на нашите деца. С референдумът, който БСП организира, трябва един път завинаги да пресечем идеята, че момчето не е момче и момичето не е момиче и да сложим точка на този спор”, категоричен бе Калапанков.

Той изтъкна, че от дълги години БСП настоява в училищата да има един учебник по един предмет, който да се изготвя от държавата и в него да се промъква джендър идеологията, както някои неправителствени организации се опитват да правят в момента.

„Има опасност „коалицията на войната” да съставят правителство. Ако ПП-ДБ и ГЕРБ се съюзят, българският народ го чакат тежки дни, защото от това следва рязане на социални придобивки в името на това сега и веднага да влезем в Еврозоната. Но, за сметка на това, ще продължи даването на оръжия на Украйна”, предупреди Манол Генов и продължи: „БСП сме алтернативата на това – ние искаме да увеличаваме доходите на българските граждани, а не да ги орязваме, и искаме мир и дипломация, а не война и намесване на България в конфликта. Гласувайте с номер 1 в бюлетината на изборите на 2 април”, призова социалистът.