Манол Генов: БСП настоява държавните регулатори да влязат в роля и да защитят потреблението от спекула и картели

Мар 15, 2023 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 750

15.03.2023 г.

„Трябваше да дойде тая криза, която отприщи поскъпване на стоки от първа необходимост драстично, стопяване на доходи, обезценяване на спестявания, блокиране на инвестиции, за да разберем, че като държава нямаме работещи механизми за навременна борба със спекулата, картелните казуси и злоупотребите с надценки по веригата от производител до краен потребител.“ Това коментира водачът на листата на „БСП за България“ за Пловдив-област Манол Генов на среща с местни производители и избиратели от населените места в община Родопи.

„Ние от БСП няколко месеца не спираме да питаме къде са основните пазарни регулатори на държавата и защо се държат неадекватно толкова дълго време. Именно те трябва да пазят пазара и потреблението от злоупотреби. Става дума за Комисията за защита на потребителите и най-вече Комисията за защита на конкуренцията. Да сте видели някакви работещи мерки, санкции, разкрития, освен много приказки и обещания? А в цяла Европа именно тези независими регулатори държат под око какво се случва и не допуснаха спекула, инфлационен ръст и злоупотреба с положение на пазара. Тук никой не търси сметка защо няма навременна и ефективна регулация. Нещо повече, в края на мандата на ГЕРБ 2021 година, ГЕРБ специално се постараха да не бъде избрана  нов състав на КЗК, макар да бе изтекъл мандатът й и бе удължен с още две години. Едва сега държавата се сети, че има луфтове в законодателството и там липсва точно определение какво е спекула и как тя се разпознава и санкционира“, заяви по време на дебата с избирателите Генов.

„Държавата мълчи и при поредицата случаи на видими белези на картелни ситуации, без значение дали става дума за търговски вериги, мобилни оператори или други доставки и услуги.  Там има режисирано вдигане на цени, още повече, че и преди, и до момента се получава компенсации от страна на държавата за енергийни разходи. В същото време и банките се възползваха от момента и увеличиха такси за услуги и продукти и за поредна година регистрират рекордни печалби. Ние от БСП категорично настояваме час по-скоро КЗК и КЗП да влязат в ролята си и да видим реални ефекти от смисъла защо ги има и какво работят“, заключи водачът на листата на БСП в Пловдив-област.