БСП – Пловдив: Бившата сграда на БНБ да стане Музей на Пловдив

Социалистите предлагат промяна на статута на сградата от частна в публична общинска собственост

Народните  представители Кристиан Вигенин и Иван Петков се срещнаха с директора на Регионалния археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов във връзка със статута на бившата сграда на БНБ в града под тепетата. Още в кампанията за изборите през април 2021 г. социалистите обявиха, че тя трябва да бъде предоставена, за да се направи музей на Пловдив. 

Срещата беше по инициатива на двамата народни представители  във връзка с това, че кметът на града Здравко Димитров е променил мнението си, след като през лятото обяви, че ще бъде дадена на РАМ – Пловдив. По информация на двамата депутати тя ще бъде дадена на частна фирма. 

Директорът на музея коментира с гостите си необходимостта за по-голямо място, където да могат да бъдат разположени експонатите, собственост на РАМ – Пловдив, един от които е и Панагюрското златно съкровище. Голяма част от богатствата, които притежават, са на съхранения в трезорите на историческия и археологическия музеи в София, както и във военното поделение срещу РАМ – Пловдив. Двамата народни представители заявиха своята загриженост и увериха директора, че твърдо ще отстояват статутът на бившата сграда на БНБ да бъде променен от частна в публична общинска собственост, като допълнителна гаранция, че вече заявените намерения ще бъдат изпълнени и сградата няма да попадне в частни ръце.

Тази тема беше обсъдена и на Градския съвет на левицата, който се проведе вчера вечерта. Освен отчета за изборите на форума се дебатираха и коментираха и позиции, които да са приоритет на БСП в Пловдив. В следващите дни съветът за местна политика по култура към ГС ще изпрати предложение до председателя на Общинския съвет на Пловдив Александър Държиков да предложи на общинските съветници да бъде променен статутът на бившата сградата на БНБ в публична общинска собственост, с което ще се стопират действията тя да бъде предоставена на частни лица.