Иван Петков, БСП: Ботев даде пример за безкористно посвещаване на родината

Юни 02, 2022 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1300

Пловдивските социалисти отдадоха почит на загиналите на мемориала Братска могила

“Втори юни е денят, в който с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на хилядите наши сънародници, дали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Втори юни е Денят на Ботев, защото именно на този ден през 1876 г. гениалният поет и патриот славно загина и с подвига си той даде пример за саможертва, за безкористно посвещаване на родината.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Иван Петков.   

Днес пловдивските социалисти се събраха на мемориала Братска могила в Пловдив. Десетки пловдивчани сведоха глава пред подвига на загиналите в освободителните войни. На честването присъстваха доц. Георги Йорданов - член на ИБ на НС на БСП, Иван Петков - народен представител, Тодор Петков - бивш Областен управител на Пловдив и последния кмет на Пловдив преди 1989 година. 

“Това е ден на вглеждане в себе си, ден, в който се опитваме да разберем истините за своята историческа съдба. Ден, в който мислено извървяваме онази трудна историческа пътека, по която от Козлодуй до Околчица минават Ботев и неговите другари. Днес, повече от всякога, имаме нужда от Ботев, за да заявим смело своята позиция, основана на истинските интереси на България! Днес, повече от всякога, ни трябва този велик българин, който да поведе България в правилната посока и да викне съдбовно:„Живи или мъртви, ние ще бъдем!“, каза още Петков. 

“Затова нека сведем глави, нека почетем паметта на славно загиналите и нека после вдигнем поглед напред, към бъдещето, водени от идеалите, за които те дадоха живота си. За да сме горди, за да ни има, за да пребъде България!”, призова той. 

“Втори юни е ден, в който трябва да сведем глави пред подвига на всички онези знайни и незнайни герои, които дадоха живота си за нашата Родина. Земята ни е пропита с тяхната кръв и това ни задължава да не предаваме България!”, отдаде почит Георги Йорданов.