Веска Ненчева: БСП има разумни решения както за работещите, така и за възрастните хора

02.11.2021 г.

В следващите три месеца имаме струпване на кризи и нужда от необходими решения, които БСП притежава. „Първото от борбата ни: децата до 14 години да получават безплатни лекарства. ДДС за храните да падне от 20 на 9%. Сега, особено, когато социалните неравенства ще избухнат с най-жестока сила. България е в демографска криза от години наред и аз се радвам, че БСП успя и ние победихме – майчинството за втората година, за работещите майки, да стигне размера на минималната заплата – 650 лева. 6 500 лева отстояваме за всяко второ и трето родено българче в семейството на родители, които са работили последните две години“. Това заяви коментира ВескаНенчева в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ. 

БСП има мерки за енергийната криза: „Помните, че през 2013 година БСП направи референдум за АЕЦ „Белене“ и той беше опропастен. Управляващите мислеха за себе си, сега търпим всички, защото всички сме ощетени. БСП сега предлага целева подкрепа за семействата с ниски доходи – разсрочване на сметките, както разсрочване на сметките за болници, детски и социални заведения. Да се намали ДДС върху крайните потребители на газта и парното както за семействата, така и за бизнеса“.

„Ваксинирането е доброволен акт, но е много важно да се отчете един огромен пропуск във времето, който мога да хвърля като упрек и към управлението на ГЕРБ, защото когато в другите европейски държави и по света започна една спокойна кампания за информираност, при нас не знаехме какво да правим и този ступор продължи много дълго. Всяко действие има своето противодействие и това се случи с Министерството на здравеопазването в последните дни“, критикува Ненчева.

Ненчева разясни и по въпроса какво се случва с децата ни и учителите по време на онлайн обучението, въпрос, който БСП задава отдавна. „Първият проблем е липсата на електронни устройства. За децата това е нетипично – нанася щети от гледна точка на тяхната психика. Така че смятам, че системата има какво още да даде най-добро от себе си. И ние имаме предложения – стартиране на процедура за преразглеждане на учебните програми, които да отговарят на възрастовите възможности на децата и родолюбието, което трябва да бъде засегнато много повече във всички предмети на българското училище“.