Манол Генов, водач на листата на „БСП за България“ на 17 МИР, Пловдив област: Пари при хората и общините през реална фискална децентрализация

Мар 12, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1146

12.03.2021

  Г-н Генов, вие сте вече два мандата народен представител с активно отношение към регионалното развитие, имате натрупан опит в  местното управление преди това. Кои са важните приоритети в платформата на БСП, които са директно насочени към общините и местното самоуправление?

      - Това е изключително важен сектор в политиката за управление и БСП е била постоянна в основанията си. Уви, вече 11 години от управлението на  ГЕРБ сме свидетели на откровено пренебрегване интересите на общините да разполагат сами с част от данъчния ресурс на държавата. Вижте парите, които държавата дава в годишните бюджети на общините, те са обидни и не стават за никакви капиталови разходи. В същото време съвсем умишлено се наложи порочната практика кметове да ходят да просят от правителството пари и да целуват ръка на премиера за отпускането им, това е унижение. А за хората измеренията на инвестициите на държавата в градска среда, инфраструктура, образование, спорт и култура не са имагинерни, те са най-вече там, където живеят, по градове и населени места.

        Затова ни от „БСП за България“ отстояваме твърдо въвеждането на реална фискална децентрализация, през която експертите ни са доказали, че спокойно могат да останат 1,1 милиарда лева в полза на общините. Това означава категорична смяна на преразпределителния модел, като 20 % от приходите от ДОО на физическите лица вече остава в общините, точно там, където живеят и работят данъкоплатците. Настояваме и 10% от ДДС от търговия на дребно аналогично да бъдат законово предоставени в общината по месторегистрация на търговските обекти. Освен директно увеличение на общинските приходи, това е и косвено мотивиране за бизнеса да работи по-активно и по-качествено, а хората ще го оценяват видимо.

 

  А как изглеждат акцентите в демографската и доходната политика в платформата на БСП за предстоящото управление?   

-    Изключително  прецизно сме анализирали и тази политика, защото по своята същност тя е базисна като стимул за всяка друга политика. Защото, за да си мотивиран за добра политика в икономиката, културата, инфраструктурните и останалите публични сектори, важното е да имаш граждани, които да живеят достойно и със самочувствие, че могат да се грижат за себе си и да инвестират. Сред акцентите ни са данъчни облекчения за младежи и родители, общата финансова рамка е за дори под 500 милиона лева тук. Ще въведем освобождаване от данък върху доходите от труд всички работещи на възраст до навършване на 26 години. Както и необлагаем минимум 500 лева за родителите на всяка дете, ненавършило пълнолетие. Нататък мерките по демографска политика логично преминават и пред диференциране на ставки по ДСС за изключителни приоритети за хората, каквито са лекарствата и храните. И за двете групи настояваме за ДДС от 9%. Заставаме твърдо и за въвеждането на максимален осигурителен доход от 3 900 лева, както и за прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата на 720 лева. Всеизвестно е какво много манипулиране, натиск и експлоатиране преживяват цяла поредица професии в страната с т.нар. минимална добавка за нощен труд. Затова БСП предлага тази добавка в минималния й вид да е в размер на 35% от надницата за 1 час.

 

Оставаме в сферата на демографската политика. Кажете най- важните промени, които платформата ви за управление е фиксирала в този сегмент на държавно управление.

-  Вече стана дума и преди малко колко базова е тази част от управленската политика и ние сме го осъзнали не днес, а много отдавна. Уви, вече десет години сме свидетели на хаотична, популистка и в крайна сметка негативна демографска политика, затова и не се учудваме на плачевните статистики в тази посока. В платформата на БСП има описана стройна системна политика за семейството, децата, младите хора и възрастните. И ако започнем отзад напред , казвам, че сме заложили два милиарда лева за прецизно преизчисляване на пенсиите. Иначе в другия край на демографските мерки, където са младите и децата, там очакваме много добър  работещ ефект. Предлагаме увеличение на еднократната помощ за майки-студентки от 2 880 на 6 500 лева, става дума за 20 милиона лева за 6 027 майки.

Държим на предоставяне на еднократна помощ в размер на 6 500 лева за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители. Така около 60 милиона лева ще отидат при работещи родители на над 9 000 деца. Няма да отстъпим от обещанието и за по- добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата. Това ще се реализира като от  380 лв. то да стане 650 лв. през 2020 г., а за целта са нужни 75 милиона лева, които да отидат в полза на 60 000 майки. Държавата ни отдавна дължи истинско, а не лицемерно, отношение към семействата с ниски доходи, но с деца -ученици. Затова предлагаме те да получават подкрепа от 250 лева в началото на учебна година, не само за първокласници, но и за деца до четвърти клас. Заложили сме за работещи родители да се въведе необлагаем доход от 500 лева месечно за всяко дете до навършване на пълнолетие, разчетите сочат, че това са 290 лева за почти 756 000 български семейства.

Много още може да се изброява, само ще посоча още една мярка, тя засяха навършилите 18 годишна възраст, които няма да плащат ДОО до навършване на 28 години. Това е жест-инвестиция към младите хора, за да бъдат мотивирани да останат в страната, да се устроят, да имат жилище, да имат самочувствие за семейство и развитие, неща, които липсват твърде дълго и затова летищата са пълни с млади хора с малки, които избират други държави именно заради политики с демографски стимули.

 Мислите ли, че с такива идеи за децентрализираща и демографска политика БСП в следващия парламент и при съставяне на ново правителство?  

- Силно се надявам. И не искам да си представя как ще изглеждат политическите парти, които ще пренебрегнат такива политики, предложени от БСП. Сега на обещания всички са щедри, важна е реалността. А БСП никога не е отстъпвала от политики, които директно стимулират достойния труд и самочувствието на хората там, където е животът им- в семейството, децата,  мястото, където живеят. Няма да го направим и сега.