БСП – Пловдив извоюва 200 000 лв за млади лекари специализанти и 200 000 лв за училища

Тези средства ще се използват за стипендии на млади лекари, специализиращи в двете общински болници

Пловдивският общински съвет прие предложението на БСП за създаване на общински фонд за млади лекари специализанти. Той ще бъде финансиран със 200 000 лв от бюджета на община Пловдив за 2017 г. Тези средства ще се използват за стипендии на млади лекари, специализиращи в двете общински болници. Целта е след специализацията да останат да работят в системата на общинското здравеопазване на Пловдив. Предложението мотивира младият съветник на БСП Иван Петков при днешното обсъждане на бюджета за тази година. Мярката е както демографска, така и кадрова в областта на здравеопазването, стана ясно от думите му.

Председателят на червената група Николай Радев извоюва сумата от 200 000 лв за дигитализацията на общински училища, които не могат да си позволят съвременни компютърни конфигурации от делегираните бюджети. По предложение на Теодора Халачева бяха гласувани 12 000 лв за ремонт на оградата на СОУ „Христо Г.Данов”. Пловдивските старейшини гласуваха и 20 000 лв за осветлението в двора на ЦДГ „Осми март” в район Южен. БСП внесе предложението от името на родителите, подали сигнала.

Местният парламент отказа да финансира предложението на социалистите за хоспис с дневен център в сградата на бившата Белодробна болница. Не бяха отпуснати и повече средства за ремонт на общинските лечебни заведения. Предложението на левите съветници за безплатни детски ясли също не беше подкрепено.

„В обсъждането на финансовата рамка настоявахме за повече средства в приоритетните за нас сфери – образование, здравеопазване и социални дейности. Една част бяха приети, но друга не. Затова не подкрепихме бюджета, а се въздържахме”, коментира за медиите председателят на ППГОС на БСП в Пловдив Николай Радев. По думите му, в бюджетната рамка има скрити приходи от около 6 млн. лв. За почти същата сума бяха и предложенията на БСП.

Попитан дали намира пловдивския кмет за по-диалогичен след случката с отстраняването му от поста за една седмица, Радев отговори: „Г-н Тотев изглежда по-диалогичен. От високомерието на управляващите губи Пловдив. Градът печели, когато има диалог”.

В началото на обсъждането финансистът на левицата Петя Манева изложи позицията на групата, в която очерта недостатъците на Бюджет 2017 – подценена приходна част, крупен преходен остатък, който вече е традиционен, и капиталова програма, чието изпълнение постави под съмнение.