Община Кричим

Общината се намира в Централна Южна България. Тя е съставна община на Област Пловдив. Единственото населено място на нейната територия е град Кричим. Граничи с общините Стамболийски, Перущица, „Родопи”, Девин и Брацигово. Общата й площ е около53 668 декара. На територията й освен град Кричим, няма други населени места. Населението й надброява 9 386 жители.

Община Кричим крие дивни природни красоти, исторически обекти от най-древни времена до наши дни. Богата е с девствени гори, с обилни води и плодородни почви. Там, където Въча напуска Родопите и успокоена се отправя към равната Тракийска низина, се намира град Кричим, известен с прочутите си ябълкови градини и с многото си водноелектрически централи. Отстои на 30 км. югозападно от Пловдив и на 55 км. от Девин. Град Кричим е разделен на две равни части от протичащата през него тиха и прохладна Въча, чиито води превръщат този край в една истинска природна „райска градина”. В източната част е обособена пешеходна зона с магазини и кафенета, завършваща с площад, на който се намира сградата на общината, паметникът на загиналите за обединението на българския народ, мостчето с двете скулптурни фигури на рибар и гроздоберка, което е един от символите на града.

Първите данни за наличие на селище на територията на общината датират от късния неолит и бронзовата епоха. Откритите оброчни плочки на Зевс, Хера и Тракийския конник, както и плочата на Бог Митра (от сегашното землище на с. Куртово Конаре, община Стамболийски) доказват наличието на тракийско селище от този период. Територията на общината е населявана в древността от тракийскотоплеме беси. Според някои историци тук е бил разположен тракийският град Драговец.  През ранното Средновековие Кричим играе важна роля поради стратегическото си разположение в граничната зона между България и Византия.

Географското разположение и природните дадености обуславят до голяма степен структурата на общинската икономика. Водещи отрасли са енергетиката, транспортът, хранителновкусовата и леката промишленост, търговията и услугите. В земеделието основно е застъпено овощарството и зеленчукопроизводството, а в животновъдството – изцяло в частни стопанства, се отглеждат едър рогат добитък, овце, кози и птици.

 

 

I. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ ПАРТИЕН СЪВЕТ

Теодора Георгиева Кирякова


II. ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩИНСКИ ПАРТИЕН СЪВЕТ

Антоанета Иванова Атанасова
Благой Николов Ташков
Веска  Николова Матяшева
Димитър Атанасов Ташев
Румяна Нешева Петрова
Стойчо Малинов Томов

 

III. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКА КОНТРОЛНА КОМИСИЯ

Мера Николова Овчаркина


IV. ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩИНСКА КОТРОЛНА КОМИСИЯ

Петрунка Асенова Кузманова


 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи