Община Кричим

Председател на ОбС на БСП-Кричим: Теодора Георгиева Кирякова

гр. Кричим, пл.Обединение 3

 

 

Общината се намира в Централна Южна България. Тя е съставна община на Област Пловдив. Единственото населено място на нейната територия е град Кричим. Граничи с общините Стамболийски, Перущица, „Родопи”, Девин и Брацигово. Общата й площ е около53 668 декара. На територията й освен град Кричим, няма други населени места. Населението й надброява 9 386 жители.

Община Кричим крие дивни природни красоти, исторически обекти от най-древни времена до наши дни. Богата е с девствени гори, с обилни води и плодородни почви. Там, където Въча напуска Родопите и успокоена се отправя към равната Тракийска низина, се намира град Кричим, известен с прочутите си ябълкови градини и с многото си водноелектрически централи. Отстои на 30 км. югозападно от Пловдив и на 55 км. от Девин. Град Кричим е разделен на две равни части от протичащата през него тиха и прохладна Въча, чиито води превръщат този край в една истинска природна „райска градина”. В източната част е обособена пешеходна зона с магазини и кафенета, завършваща с площад, на който се намира сградата на общината, паметникът на загиналите за обединението на българския народ, мостчето с двете скулптурни фигури на рибар и гроздоберка, което е един от символите на града.

Първите данни за наличие на селище на територията на общината датират от късния неолит и бронзовата епоха. Откритите оброчни плочки на Зевс, Хера и Тракийския конник, както и плочата на Бог Митра (от сегашното землище на с. Куртово Конаре, община Стамболийски) доказват наличието на тракийско селище от този период. Територията на общината е населявана в древността от тракийскотоплеме беси. Според някои историци тук е бил разположен тракийският град Драговец.  През ранното Средновековие Кричим играе важна роля поради стратегическото си разположение в граничната зона между България и Византия.

Географското разположение и природните дадености обуславят до голяма степен структурата на общинската икономика. Водещи отрасли са енергетиката, транспортът, хранителновкусовата и леката промишленост, търговията и услугите. В земеделието основно е застъпено овощарството и зеленчукопроизводството, а в животновъдството – изцяло в частни стопанства, се отглеждат едър рогат добитък, овце, кози и птици.
 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи