Община Хисаря

Председател на ОбС на БСП-Хисаря: Пенчо Тодоров Шапков

гр. Хисаря ул."Христо Ботев "29

 

Хисаря се намира в малка котловина в югоизточното подножие на Средна гора. На територията на Община Хисаря, на 20 км. западно от гр. Хисаря, се намира с. Старосел, където през 2000 г. бе разкрит тракийски култов храм, датиран от края на V век и началото на ІV век преди новата ера. Термалното находище на Хисаря се състои от 22 извора, от които 6 са получени при дълбоки сондажи. Най-горещи са естествените извори "Парилките" и "Момина баня". Построени са балнеоложки комплекси, санаториуми, почивни домове. В по-големите от тях са създадени рехабилитационни центрове, които са оборудвани с модерна медицинска апаратура за извършване на широка гама от лечебни процедури. Икономически активното население в Общината е 6 735 човека. Като национален курорт през последните десетилетия в Хисаря и общината са се развили само някои подотрасли на промишлеността. Преобладаващи са малките и средни фирми и предприятия с различна форма на частна собственост.

Още през 1882 г. тук е започнало организирано балнеолечение. Тогава Източна Румелия издава "Правилник за експлоатация на хисарските бани", а чешкият химик Состержонек извършва химически анализ на водата от пет извора. Смята се, че това е първият химически анализ на минерална вода у нас.

Природните дадености и богатото културноисторическо наследство на община Хисаря, множеството тракийски и римски археологически паметници, духовни и културни центрове, автентичния фолклор и традиции , непринуденото и сърдечно общуването с местното население , уютните места за отдих и удоволствие, минералните води в Хисаря и Красновски минерални бани превръщат града в предпочитано място за гостите и туристите от цялата страна и чужбина.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи