Община Брезово

Общината се намира в Южна България в североизточната част на Пловдивска област и заема площ от 446 кв. км. Тя граничи с общините Раковски, Карлово, Калояново, Павел Баня и Братя Даскалови. Град Брезово е административен център на общината. Останалите населени места са селата: Бабек, Борец, Върбен, Дрангово, Зелениково, Златосел, Отец Кирилово, Пъдарско, Розовец, Свежен, Стрелци, Сърнегор, Тюркмен, Чехларе и Чоба. Населението е 8957 души.

Център на общината е гр. Брезово, който е важен транспортен център. През него преминават пътищата от Пловдив за Павел Баня и Казанлък; от Карлово за Чирпан и Южна България. Автомагистрала „Тракия” преминава на няколко километра от Брезово, което дава възможност за бърза и удобна връзка с цялата страна и Европа.

Преди години при изграждане на водоснабдителната мрежа на Брезово са открити останки от праисторическо селище от каменно медната епоха (от 4. хил. години пр. н. е.). Множество тракийски селищни и надгробни могили са пръснати в полето и в предпланинския пояс на общината.

Известни са могилите в Брезово, Чоба, Борец, Отец Кирилово, Розовец и др. Тези могили са едни от първите открити в страната. В една от тях, изследвана от братята Шкорпил, се предполага, че е погребан знатен тракийски вожд със златен венец, железен скиптър в дясната ръка и златен пръстен на лявата. Голяма част от могилите са разграбени още в древността, а съкровищата, открити по-късно се съхраняват в музеите в Пловдив, София, и Сан Петербург.

Според официалните документи Брезово е основано през 1576 г. В епохата на Българското  Възраждане  селището е играло особена за целия район. През 1837 година в него е построено четири класно светско училище, което по неофициални данни е третото в страната. Няколко години по-късно, през 1843 година е построена и  църквата ”Св. Димитър”, днес паметник на културата, която е изографисана от Дебърски майстори – иконописци.

Апостолът на българската свобода Васил Левски е посещавал многократно Брезово, пял е в църквата и е провеждал срещи тайния революционен комитет в старата учителска стая.

По време на Руско турската Освободителна война, на 17.01.1878г. конната част на майор Федотов освобождава Брезово. В състава на отряда влизат руски и финландски войни. Кавалерийският отряд  е част от Източната Троянска армия на генерал Радецки. Кольо Неновски-бъдещ кмет на Брезово, организира посрещането на освободителите. В памет на това събитие на 17 януари т. г. посланикът  на Финландия у нас н. пр. г- н Мянсен откри паметна плоча.

Световно известният художник Златю Бояджиев е роден в Брезово. Той е автор на стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се със своя драматизъм.

Минчо Кацаров-добре известният в артистичните среди портретист на Бетховен, също е роден в Брезово. Той живее и твори в Париж, където организира множество самостоятелни изложби между 1921 и 1953 г. 

Енчо Пиронков е роден в брезовското село Розовец, завършва гимназия в Пловдив през 1952 година. Няма художествено образование, самобитен художник е. Става известен през 1961 година, когато негови картини са показани на Първата национална младежка изложба в София. Оттогава Пиронков е поставял над десет самостоятелни изложби в Пловдив и София, както и в чужбина: Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг и др.

Друг голям наш художник, Христо Станчев е роден в брезовското село Свежен, завършва Флорентинската академия и специализира в Мюнхен. Картината му "На нивата" е произведение, което е принос в българската реалистична живопис.

От Брезово е и голямата театрална и киноактриса Цветана Манева

Природните дадености, чистият въздух и вода, зелените гори и богатото историческо наследство създават условия за развитие на различни видове туризъм. Целта на общинското ръководство е да направи общината желана туристическа дестинация на българи и чужденци.

Сърнена Средна гора предлага живописни туристически маршрути за любителите на пешеходния и екстремен туризъм. Младежкият туристически еко отряд организира различни еко- кампании, форуми и акции за съхранение на биоразнообразието и чистотата на района.

На територията на общината има 82 язовира с обща повърхност над 7000 дка. , които предлагат отлични условия за развитие на водни спортове. Двете хижи-„ Братан” и „ Свежен” осигуряват условия за развитие на конния и ловен туризъм, а живописните планински и предпланински села- условия за отдих и развитие на селски туризъм.

Община Брезово работи по реализацията на множество проекти. Тяхната цел е развитието наинфраструктурата, индустрията, услугите, земеделието, животновъдството, образованието, културата и туризма. Тя предлага атрактивни възможности за инвестиции в областта на спорта, отдиха и туризма.

Представителство на БСП в местната власт в община Брезово:

 

инж. Радньо Нанев Манолов - кмет на община Брезово

Тел. за контакт: 03191 / 2250

 

 

 

I. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ / РАЙОНЕН ПАРТИЕН СЪВЕТ

Калин Танев Калапанков


II. ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩИНСКИ / РАЙОНЕН ПАРТИЕН СЪВЕТ

ИВАН ИВАНОВ СТОЕВ
РАДНЬО НАНЕВ МАНОЛОВ
МИЛКО ГЕНОВ САРАФОВ
ДИМИТЪР КИРИЛОВ ТОМОВ
СТОЮ ИВАНОВ БАРЪМСКИ
ДОНКА ПЕТРОВА КАЛПОШАНОВА
ИВАНКА ЙОРДАНОВА КОЛЕВА
ДЕЯН ГАТЕВСКИ
ДЕЧО ДЕЧЕВ
ДИМИТРИНКА ТРИФОНОВА ДИМЧЕВА
ЖЕЛЯЗКО МАРИНОВ ДРАГАНИН
СТЕФКА КРАНТОВА
СЛАВКА КОЕВСКА
АНИ  БОЖКОВА
ВАЛЕНТИН ИВАНОВ ДОЙЧИНОВ
ПЕТЪР  ГЕОРГИЕВ ПРАСКОВ
ВАСИЛКА АЛЕКСАНДРОВА ЗАПРЯНОВА
НИКОЛА БОНЧЕВ ВАСИЛЕВ
СТАНЧО МИНЧЕВ МИНЧЕВ
ДИЧО СТОЙКОВ ПЕТРОВ
СТОЯНКА ВАСИЛКОВА
ТАНЬО ВЪЛКОВ ВЪЛКОВ
КАЛИН ТАНЕВ КАЛАПАНКОВ
НЕЛИ СПАСОВА МАЛЕШКОВЕ
ГЕРГАНА ЗДРАВКОВА ГЛЕДАЧЕВА
ДЕЛЯНА СТОЕВА ТАСЕВА
СТОЙНА МАНОВА МАЛЕШКОВА
ИВАНКА СТОЯНОВА

III. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКА / РАЙОННА КОНТРОЛНА КОМИСИЯ

ТАНЯ ДИМИТРОВА РУСЕВА


IV. ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩИНСКА / РАЙОННА КОТРОЛНА КОМИСИЯ

НЕВЕНА ЙОСИФОВА ПРОДАНСКА
СТОЯНКА ГЕОРГИЕВА
 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи