Наум Нихтянов:  Младите трябва да трупат обществен опит

Заставам пред хората заради работата, която съм свършил, а не заради поста, твърди кандидатът на БСП за втори кметски мандат в с. Йоаким Груево 

НАУМ НИХТЯНОВ e на 33 г. Завършил е основно образование в с. Йоаким Груево и средно в ТМТ "Проф. Цветан Лазаров" в Пловдив. Висшист е от столичния ТУ. Защитава две магистратури - инженерна и политическа. Има един мандат като общински съветник, а през последните 4 г. е кмет на с. Йоаким Груево. Номерът на бюлетината на Наум Нихтянов и БСП е 5.
 
- Г-н Нихтянов, бяхте един от най-младите кметове на БСП през последния мандат. Преимущество ли е младостта за подобна длъжност?
 - Получих това доверие и го приех с отговорност пред хората, които ме избраха. Участието на младите във властта трябва да се приема от самите тях като отговорност. В днешното време на динамично общуване със света, с визията и информацията, която младото поколение носи със себе, младостта е преимущество. Всички, които са образовани и получат подкрепа, могат да направят много.
 - Достатъчно младежи ли получиха шанс да заемат избираеми места в листите на БСП?
 - БСП реши в местния вот да участват повече млади хора и това се отрази на структурирането на листите. Сблъскваме се обаче с проблем. От една страна, средното поколение доминира, но младежката организация в БСП се оказа кадрово неподготвена. Повече от наложително е след изборите, а защо не и сега, на младите да се дава повече възможност за изява, за трупане на обществен опит, за изграждане на свой образ. Това е пътят към заздравяване на младежката структура, а оттам - и на БСП.
 - Какво ви мотивира да се кандидатирате отново?
 - Още през първата година от мандата съвместно с ОбС в гр. Стамболийски разработихме проекти, които бяха одобрени и финансирани. През последните три години в селото се строи усилено. По ОП "Развитие и растеж на регионите" ремонтирахме сградата на културния дом, в която се помещават читалището и кметството. По ОП "Околна среда" изградихме канализация и други по-малки обекти.
 Заставам пред хората заради работата, която съм свършил и мога да продължа, а не заради поста. На всички им омръзна от много добри идеи и големи обещания. Хората са достатъчно разумни да обръщат внимание на това, което в действителност се случва и изпълнява.
 - Кои са приоритетите ви за следващия мандат?
 - Амбицията ни е да се възползваме от Програмата за развитие на селските райони. За началото на 2016 г. планираме подмяна на стария етернитов водопровод на всички улици с нов. Следва рехабилитация на уличната мрежа и изграждане на тротоари, полагане на бордюри, асфалтиране. Искаме да направим и пълна реконструкция на централния парк - нови алеи, площад, напоителна система, осветление, малък фонтан, растителност. Още т.г. ще започне изграждането на нова църква. Предстои оформяне на модерен спортен комплекс.
 В постоянен контакт съм с хората. От разговорите с тях съм наясно, че преобладава разбирането за търсене на съгласие, за намиране на реални решения и постигане на конкретни резултати. Хората искат по-добра среда за живот и действия. Едновременно с това обаче осъзнават, че нищо не става с магическа пръчка.
 - Имат ли младите достатъчно възможности за реализация на село?
 - Ще бъда искрен - младите нямат много възможности за реализация на село. Нашият регион е добре развит икономически и шансовете са по-големи. Като кмет съм се старал местната политика, която провеждам, да е насочена към създаването на по-добра жизнена среда, която да задържи младите в Йоаким Груево.
 - Какви очаквате да са резултатите от националния референдум за електронно гласуване?
 - Хората не се интересуват от референдума. Електронното гласуване е периферна тема. Явно президентът не познава душевността на българина - наистина жалко за държавния глава.

Интервю на Павлета Давидова 
Дума 14. Октомври 2015 , брой: 236