Пловдивският Синдикат на българските учители подкрепя кандидата за кмет Георги Гергов и неговата програма

Окт 20, 2015 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1754

Двустранно политическо споразумение за съвместни дейности в сферата на образованието подписаха председателят на  ГС на БСП – Пловдив Георги Гергов и председателят на ОбКС на Синдикат на българските учители Петранка Калоферова

Двустранно политическо споразумение за съвместни дейности в сферата на образованието подписаха председателят на  ГС на БСП – Пловдив Георги Гергов и председателят на ОбКС на Синдикат на българските учители Петранка Калоферова. Документът включва 17 точки, по които двете организации ще работят съвместно през следващия управленски мандат. Те са част от програмата на кандидата за кмет на БСП Георги Гергов, който се ангажира да върне социалния диалог и да създаде Съвет по образование, култура и наука в Община Пловдив. „Заедно ще намерим решенията за просветата, защото губим най-ценния си ресурс – младото поколение”, каза след като подписа споразумението кандидатът за кмет с №5. Той благодари за сериозната подкрепа, която получава от пловдивската структура на СБУ и заяви, че ще работи с цялото си сърце за постигане на общите цели. „Ние учим децата си за инженери, доктори, учители, инвестираме в тях, а после те заминават, защото нямат условия тук. Стига толкова, това трябва да се  промени”, посочи Гергов и допълни, че още с конституирането на новия местен парламент БСП ще писка отделна сесия за пловдивското образование.

Социалисти и синдикати ще координират усилията си в политиките за преглед на образователната инфраструктура, за паспортизацията на училищните сгради, поетапното изграждане на многофункционални спортни зали, разработването на програми за финансиране на извънучилищни и извънкласни форми на неформално образование, въвеждането на здравна профилактика в училища и детски градини, директната комуникация между бизнеса и професионалните гимназии. Месечни дни за свободен достъп на ученици и студенти до културните институции в града, ежегодни награди за успешните учители в Деня на народните будители и патриотични инициативи за подрастващите, са другите общи задачи на страните, подписали споразумението.