Камелия Трифонова: Държавата възлага големи отговорности на общините, а финансирането им е неясно и недостатъчно

Окт 19, 2015 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1554

Тя проведе среща с учители от областта

Кандидатът за кмет на Монтана от БСП Камелия Трифонова изрази притеснението си от това, че в новия закон за образованието държавата възлага големи отговорности на общините при неясно и недостатъчно финансиране за предвидените дейности. Тя проведе среща с учители от областта.

Тя заяви, че в програмата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ образованието е заложено като основен приоритет. „Професионалното образование е изключително важно за нас, защото това е начинът младите хора да останат да работят в Монтана. Общината трябва да съдейства за създаване на съответствие на програмата и специалностите на училищата в Монтана с нуждите на местния бизнес“, каза още Трифонова. По нейните думи в момента в града тръгва изнесен център за обучение на частен университет, в който се плащат високи такси за обучение, но специалностите са далеч от нуждите на бизнеса в града. „Някои специалности в професионалните гимназии също са неприложими, а в същото време липсват специалности, които са търсени от бизнеса – например в областта на металообработването“, коментира тя.

Трифонова припомни, че в миналото заможните българи са правили дарения за образованието, затова е имало и развитие на обществото. „Сега местните фирми също биха могли да инвестират в образованието – чрез стипендии или чрез предоставяне на оборудване за професионалните училища, не само да спонсорират спорта. Общината може да бъде активната страна за тази инициатива, защото това е начин бизнеса да си подсигури необходимите кадри, а младите хора да останат да работят в Монтана“, категорична е Камелия Трифонова.

Проф. Ваня Добрева: Имаме шанс да намалим лошите ефекти от новия закон за образованието с избора на социалисти за кметове

„Имаме шанс да намалим лошите ефекти от новия закон за образованието, ако изберем социалисти за кметове в общините“. Това заяви  проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП и бивш зам.-министър на образованието. Тя подчерта, че при дясното управление образованието не е приоритет и България харчи все по-малка част от националния си бюджет за образование.

Според проф. Добрева новият закон за образованието не подпомага системата на образованието, а я разрушава. „С него се дава финансиране на частните училища, в които учат около 1% от децата на най-богатите хора у нас. Отделно се въвежда така нареченото домашно обучение, с което учителите стават ненужни, създава се възможност за закриване на много училища в по-малките селища заради напускането на деца, които да се „обучават“ в къщи“, допълни Добрева. По нейните думи властта в училищата се дава на т.нар. обществени съвети от външни хора, които ще могат да вземат важни решения, без да имат необходимите компетенции.