БСП – Пловдив: ВМЗ – Сопот е кауза за нас

Янр 20, 2015 Новини БСП 0 2073

           “Смятаме, че  е необоснована смяната на членовете на УС на ВМЗ Сопот, предвид постигнатите резултати  в последната година и стабилизирането на предприятието”, това заяви  на  пресконференция в Карлово народният представител  от БСП Димитър Дъбов

 

          “Смятаме, че  е необоснована смяната на членовете на УС на ВМЗ Сопот, предвид постигнатите резултати  в последната година и стабилизирането на предприятието”, това заяви  на  пресконференция в Карлово народният представител  от БСП Димитър Дъбов. Той подчерта, че ВМЗ е структуроопределящо предприятие  не само в региона,  но и за  България.  „За нас е от особена важност предприятието да продължи да работи и да не бъде отново обявено от управляващите за  приватизация”, заяви  Дъбов.

В пресконференцията взеха участие и освободените членова на борда на военните заводи Манол Манолов и Деян Дойнов, които са лидери на левицата в Карлово и Сопот.

          „Ние сме наясно с обяснението на управляващите, че  щом има политическо назначение, ще има и политическо уволнение, но  в случая нямаме такава ситуация, категоричен е Манолов, който е възпитаник на ВМЗ и дълги години е бил в управлението на завода. БСП имаше  задачата  да прекрати  процеса на некомпетентна приватизация на ВМЗ, да има  активно  ангажиране на държавата за стабилизация на завода, нормализиране на производствения процес, разкриване на работни места и връщане на загубени социални придобивки за работещите във фирмата. Това се случи, ВМЗ получи така необходимата му „глътка въздух“, категоричен бе Манол Манолов. По думите му са създадени  условия и благоприятна среда за работа на менинджмънта на завода - започна сключването на ВТД, изпълнението на които позволи да започне процес на връщане на работници, уволнени с лека ръка в края на мандата на ГЕРБ и назначаване на нови работници.

          Деян Дойнов подчерта и че са назначени около 600 нови работници, подписани са договори,  обезпечаващи дейността на дружеството за цялата 2015 г. Той подчерта, че през цялото време, в което е бил член на УС на ВМЗ, не е получавал възнаграждение, тъй като е и общински съветник в Община Сопот. Това му  обществено задължение е и причина той да подаде оставка от борда още през ноември. „Притеснен съм от  публичното говорене на политически лица от  правителството, които още миналата година започнаха да подготвят почвата за рестартарт  на приватизацията на завода, действия, с които и аз и  жителите на Сопот не са съгласни, защото обричат региона, категоричен бе лидерът на левицата в града на Вазов”, каза още той.

          Манол Манолов допълни, че с назначенията от 15.01.2015 г. управляващите абдикират от отговорността за настоящето и бъдещето на ВМЗ АД. „Под наше ръководство, в резултат на успешно проведен мениджмънт, за пръв път от 7-8 години, дружеството отчита печалба за 6 - месечие, 9 – месечие и със сигурност за годината. Доказахме, че ВМЗ не само може да работи,  но  и да е на печалба”, заявиха Манолов и Дойнов. Те изразиха надежда новоназначените да запазят постигнатото, да не отнемат социалните придобивки на работещите и да продължат  редовното изплащане на заплатите им. „Ние оставяме предприятието в добро състояние, с ритмично изплащане на задължения и с възможности за  създаване на още работни места. Във всеки един момент ще бъдем коректив на управляващото мнозинство, защото за нас ВМЗ е кауза”, заявиха лидерите на левицата.