Инициативата „Тетрадки вместо плакати“ завършва успешно в Пловдив

Окт 29, 2022 Новини БСП 0 886

Народните представители Кристиан Вигенин и Иван Петков посетиха две пловдивски училища в навечерието на Деня на народните будители

Инициативата „Тетрадки вместо плакати“ на кандидатите за народни представители от "БСП за България" в Пловдив е на своя финал. Вместо да отпечатат плакати на листата в кампанията за отминалите парламентарните избори, те решиха със спестените средства да отпечатат ученически тетрадки. Първокласниците в града, които са близо 3300 тази година, ще получат подарък тетрадка, на която са изобразени известни личности, свързани с Пловдив. Самите имена с кратка биография са селектирани първоначално от пловдивски историци и музейни работници, след което с гласуване в Интернет са определени петте личности, намерили място на корицата – Христо Данов, ген. Данаил Николаев, Недко Каблешков, Найден Геров и Златю Бояджиев. Целта е животът и делото на тези хора да бъдат популяризирани и да се превърнат във вдъхновение за децата, а и техните родители.

Вигенин и Петков започнаха срещите си от ОУ „Княз Александър I“, където бяха посрещнати от директора Иванка Василева. В най-старата пловдивска гимназия, открита през 1850 г., се обучават 98 първолаци. Екзарх Стефан я нарича "гордостта и славата на Пловдив", а в нея са преподавали и са се обучавали редица личности, оставили дълбоки следи в българската история, сред тях и основателя на БСП Димитър Благоев. Народните представители бяха запознати от ръководния екип на училището с необходимостта от ремонт на сградата, която е обявена за паметник на културата. Те се ангажираха да проучат извършеното до момента и да потърсят възможности средствата за ремонт да бъдат планирани в бюджета за 2023 г.

Директорът Екатерина Делинова, родители и учители посрещнаха Кристиан Вигенин и Иван Петков в ОУ "П. Р. Славейков" в Столипиново. Класните ръководители на петте паралелки, в които се обучават общо 94 първолаци, получиха тетрадките от народните представители. Двамата разговаряха с учителския колектив за предизвикателствата пред системата на образованието, начина на финансиране, учебните програми и други проблеми, пред които е изправен всеки български учител. В следващите дни отпечатаните в рамките на инициативата „Тетрадки вместо плакати“ ще стигнат до всички пловдивски първокласници.