Иван Иванов: България трябва да запази неутралитет и БСП е последователна в тази си позиция

Сеп 27, 2022 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 730

Трябва да защитаваме българският национален интерес – а той днес е повишаване на доходите и силна социална подкрепа

„България трябва да запази неутралитет – както предвид своето местоположение, така и предвид историческите дадености. Трябва да бъдат положени всички усилия, за да не бъдем въвлечени във военния конфликт в Украйна. БСП е последователна в тази си позиция.“ Това заяви по време на поредица от срещи в пловдивско бившият директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов – заместник-министър на отбраната през периода 2013-2014 г., експерт в сферата на отбраната и четвърти в листата на „БСП за България“ за Пловдив-област на предстоящия вот.

„Да, ние сме страна-член на НАТО, но нямаме никакъв интерес от ескалирането на този конфликт. Трябва да запазим неутралитет и да защитаваме своя национален интерес. А нашият национален интерес днес е силна социална подкрепа за семействата и повишаване на доходите, така че да преминем по-леко през зимата и да излезем по-леко от кризите“, добави Иван Иванов.

„Аз съм бил на война и знам, че няма нищо по-лошо от това“, категоричен бе в разговора си с хората Иван Иванов, който е бил ръководител на мисии на ООН в Таджикистан. По думите му към момента пряка заплаха за националната сигурност няма. Но ако се допусне конфликтът да се разшири и въвлече и други страни, определено ще има такава заплаха.

Иван Иванов беше категоричен, че България досега не е пряк участник във войната в Украйна, благодарение на участието на БСП в управлението. “Имаше потенциален министър на отбраната и план, който ако беше реализиран – ние вече щяхме да сме във война. БСП се противопостави на това. Българските граждани трябва да го знаят”, подчерта бившият директор на ВМЗ.