Веска Ненчева: Политиката на ГЕРБ създаде хаос в образователната система

Веска Ненчева за образованието в Карлово: Какво е отношението на МОН към чуждоезиковите паралелки?

„Образователната система е призвана да бъде адекватна и полезна на обществените потребности и очаквания. Едновременно с това тя формира и определя тези нагласи и очаквания, тоест процеса е взаимен.” Това заяви от трибуната на парламента Веска Ненчева, народен представител от БСП.

Тя се обърна с въпрос към министър Денков относно предстоящия в Община Карлово прием след 7-ми клас за учебната 2022-2023 година. „В Община Карлово преди 4 години се създаде ситуация, продиктувана от политиката на МОН за закриване и трансформиране на паралелки с чуждоезиков профил в средните училища. Миналата учебна година в СУ „Христо Проданов” и в СУ „Васил Левски” гр. Карлово беше наложена тази политика и двете училища трябваше да се съобразят с „препоръката” на РУО и МОН. Създаде се напрежение в учителските колективи и обществеността в Карлово и района”, допълни още тя.

Ненчева бе категорична, че още тогава от трибуната на Народното събрание е изразила позицията на своите колеги, но въпреки това се е случило отнемането на чуждоезиковите паралелки и заместването им с нещо друго, за което се е обяснило, че „компенсира” броя на часовете по чужд език.