Вигенин внесе жалба срещу ГЕРБ за грубо нарушение на Изборния кодекс в Пловдив

Nov 05, 2021 Новини Избори 0 1962

05.11.2021г.

Водачът на листата на коалиция „БСП за България“ Кристиан Вигенин депозира жалба в 16 РИК Пловдив град за грубо нарушение на Изборния кодекс.

На 3 ноември 2021 г. на територията на „Летище Пловдив“ ЕАД кандидатът за народен представител в предстоящите избори на 14 ноември 2021 г. от ПК „ГЕРБ-СДС“ Иван Борисов Тотев е участвал в събитие, на което е призовал присъстващите да подкрепят ПК „ГЕРБ-СДС“, както и да гласуват преференциално за него. Посочил конкретния номер на коалицията и собствената си преференция. Призивът е направен по време на неговото обръщение пред присъстващите лица и медии, документиран е и е достъпен в публичното интернет пространство.

„Обръщам внимание на факта, че „Летище Пловдив“ ЕАД е търговско дружество с повече от 50 на 100 държавно участие в капитала.  Предвид гореизложеното е извършено нарушение на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс“ – аргументира се Кристиан Вигенин и настоява да се извърши проверка.

Водачът на листата на социалистите припомня, че според легалната дефиниция, дадена в §1, т. 17 от ДР на Изборен кодекс, "предизборна агитация" е "призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.