Веска Ненчева: Българската роза е емблема на България. Продължаваме да помагаме с конкретни ангажименти

02.11.2021 г.

„Този сектор е специфичен. Само в 23 общини у нас се отглежда маслодайна роза. Интересът към българската маслодайна роза е не само като емблема на България, но е и грижа, за всички свързани с розопроизводството и розопреработката. Познаваме много добре проблемите в този сектор и продължаваме да помагаме с ясно изразени конкретни ангажименти“, Това заяви водачът на листата на "БСП за България" Пловдив област Веска Ненчева по време на среща на кандидатите от областната листа с представители на ембематичния за страната ни завод „Българска роза“ в Карлово. Представителите на бранша се обърнаха към кандидатите на левицата с молба за по-голяма подкрепа и субсидии от страна на държавата, както адекватна стратегия за розопроизводството.

Евродепутатът Цветелина Пенкова коментира проблемите на малкия и средния бизнес в Европа: „Без малък и среден бизнес няма как да говорим за европейска икономика. Те са ключови. В Европа сме изправени пред липсата на суровини. Това най-ясно пролича в ковид кризата. „Българска роза“ Карлово е пример, в който суровините и преработката са в Европа. Затова трябва да намираме пазари за такива производства. Ключово за нас като европейски депутати е да подпомогнем този бранш с намиране на реализация, тъй като и суровините и производствения процес са изцяло на територията на България и да не допускаме внос на суровини от трети държави“.

„Законът е регламентиран и всичко е в ръцете на изпълнителната власт. Явно субсидиите не стигат до хората. Трябва да се търси възможност и за европейско финансиране. Розопроизводството не е в програмата на БСП за първите 100 дни, но ще го поставим в графата за малък и среден бизнес. Нека хората не си разорават и унищожават розовите насаждения. Този бизнес е имал и винаги ще има бъдеще. Това не е иновативен отрасъл“, каза в заключение вторият в областната листа на БСП Манол Генов.

На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители Нено Грънчаров, Мариян Русев, Ивайло Данаилов, както и председателят на БСП Сопот Станислав Стоенчев.