Веска Ненчева: Грижата за възрастните хора е приоритет единствено на БСП

Юли 02, 2021 Новини Избори 0 1477

02.07.2021 г.

"Част от кампанията, която правим е посветена и на машинното гласуване. Всяко ново нещо плаши, особено ако се преекспонира страхът и се използва срещу хората. Обясняваме на хората, че няма нищо страшно и трудно. Чуваме притеснения основно на ГЕРБ, че вотът с машината ще бъде подменен. Всъщност машинното гласуване засега дава най-голяма степен на честност. Срещите с хората наистина са желани и много динамични", заяви Веска Ненчева, №4 в листата на "БСП за България в Пловдив област в "Актуално от деня" по БСТВ.

Кандидатката за депутат разясни основните проблеми в областта и неуспешното актуализиране на пенсиите: "Проблемите в Пловдив-област не са по-различни от проблемите цялата страна. Ниските доходи пряко са свързани с размера на пенсиите. Неизбежна тема на нашите срещи е неактуализирането на пенсиите, което БСП предложи в 45-то Народно събрание, точно тогава паднаха маските и не бяхме подкрепени от никого. Грижата за възрастните хора не е приоритет на никоя друга партия. В краткия живот на този Парламент ние можеше да направим актуализация и преизчисляване на пенсиите. Можеше да работим върху бюджета, сега нашите родители, баби и дядовци щяха да получават пенсии в по-голям размер. Основен проблем остава здравеопазването, общинските болници са в окаяно състояние, хората нямат възможност да получат качествено лечение. Хората задават въпроси за бъдещето на Вазовските машиностроителни заводи /ВМЗ/. Законът за розобера трябва да търпи ремонт. Некачествено направени текстове от ГЕРБ пораждат много проблеми при прилагането."

Ненчева коментира състоянието на образованието в страната и какво трябва да се промени: "След започването на работа на училищата с делегирани бюджети донякъде се успокоиха нещата. Парите следвайки ученика не ни носят качествено образование. 46% от децата до 14 години са функционално неграмотни, не разбират за какво четат, не разбират съдържанието. Учебните програми трябва да бъдат обвързани с възрастовите възможности. Трябва да се върне изконната българска култура в часовете по литература, български, история и музика. В нашия район имаме проблем със средни училища в Карлово, където е отнета възможността за приемане на чуждоезикови паралелки“.