Кандидати с №4 се срещнаха с бизнесмени от Пловдив и региона

Юни 28, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 833

28.06.2021

Кандидатите за народни представители от „БСП за България” проф. Иво Христов, Илия Гатев, Петър Бояджиев, Румен Василев и Борис Янчев се срещнаха с ръководството на Търговско-промишлената палата в Пловдив и бизнесмени от региона. 

Председателят на Търговско-промишлената камара Добрина Проданова представи целите и задачите на организацията. Предприемачите споделиха проблемите, пред които са изправени – липса на качествена работна ръка, ниски доходи, високи цени на електроенергията, данъци, липса на държавна политика в целеполагането на структуроопределящи отрасли. Съществен проблем е демографската криза, която ще концентрира в определени центрове население от други региони, но ще доведе до обезлюдяване и тежки диспропорции, смятат представителите на бизнеса. 

Водачът на листата на „БСП за България” проф. Иво Христов направи сравнителен анализ на икономическото състояние на града и областта в икономически план и посочи, че на държавно ниво трябва да се определят няколко високотехнологични отрасъла, в които България да стане световна сила. Проф. Христов припомни, че Пловдив беше високоразвит индустриален център и в него имаше световнопризнати модерни и авангардни предприятия: Комплексна автоматизация, заводите „Рекорд”, „Пишещи машини”, ЕАЗ, ЗАЕ и т.н. Водачът сподели случка от посещение в университет в Южна Корея, там изучавали България като една от трите страни в света превърнала се от високоразвита в изоставаща.  

Корупцията от 10-годишното управление на ГЕРБ се е установило трайно в икономическия живот и, вместо пазарните отношения да движат бизнеса, корупцията се е превърнала в кръвоносната система на бизнеса – обясни проф. Иво Христов. 

Вторият в листата Илия Гатев представи листата и присъстващите кандидати, както и основните акценти от икономическата програма на коалиция „БСП за България”.