Манол Генов, БСП: Време е да се сложи край на партийния натиск върху образование и етническото напрежение в училищата

Юни 21, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1093

21.06.2021

    Всяка важна политика е обречена, ако изоставим демографските проблеми и пренебрегнем образованието Държавата на Бойко Борисов дълги години си затваря очите пред проблемите в този сектор. Недопустимо е част от родителите и децата им да се чувстват дискриминирани или сегрегирани в българското училище, а точно това се случва. Това заяви Манол Генов, водач на „БСП за България“ за Пловдив област на среща с родители на бъдещи първокласници. Потърсиха ме хора, защото са останали огорчени как детето им има отказ да бъде прието в училището, където са кандидатствали да бъде прието. Родителите бяха убедени, че това е станало, защото са от ромския етнос и детето им не е желано в училище в центъра на града. Проследяваме случая и силно се надявам да няма основания в тези притеснения. Но точно този пример отваря вратата към премълчаваните проблеми на зависимостите в българското образование при дългото и вредно управление на ПП ГЕРБ над десетилетие. 

 Само преди седмица служебният министър на образованието Николай Денков заяви, че е време да се сложи край на натиска на политиката върху училищната система. От дълги години и умишлено бившата власт се е възползвала от този нормативно обезпечен натиск. ГЕРБ  да посочат едно назначение на шеф на регионалните образователни инспекторати, което, дори и уж през конкурс, не е ярко партийно или на човек от компанията им, наречена коалиционни партньори. Оттам надолу е натискът върху директорите, които пък се назначават от същите инспекторати, и на учителите, чиито работодатели са директорите, всичко е под риск от партийна зависимост. 

   Ние от „БСП за България“ сме категорични, че следва да се сложи край на такава порочна обвързаност. Трябва да се прати в миналото и онази покварена система на педагогически обучения, в които винаги се намира начин да се внуши на учителите как трябва да са благодарни точно и директно на Бойко Борисов, щото той лично им вдигнал заплатите. Трябва да се приключи с харченето на стотици хиляди левове, в които уж се прави етническа интеграция на деца, всъщност се прибират едни пари, а част от децата си остават в гетата, неграмотни и самоизключили се от училищната система години наред. 

  Затова в платформата на БСП за България ясно отстояваме държавното финансиране в сектора на образованието да е не по-малко от 5% от БВП, както и да се премахне системата на делегираните бюджети, а на бюджетно финансиране да разчитат единствено държавни и общински училища.  Адекватно и неуязвимо учебно съдържание и учебни програми са наше искане, за да има по-малко снимки на Бойко Борисов в учебниците по география, например. Защото в момента има такова безумие.Настояваме и за единен електронен регистър за образователния статус на всяко дете и ученик, както и безплатен достъп до ясли и детски градини. Няма да позволим да се пренебрегнат младите работещи, като имаме специални демографски приоритети- второ и трето дете, увеличаване на еднократната помощ за майки-студентки, повишаване на майчинството за втората година до минималната заплата. Ще настояваме да зачитане 500 лева необлагаем доход за всяко дете в семейството, така че да има данъчни облекчения, през които децата доходите на родителите да стигат директно до тях. Около един милион деца трябва да имат достъп до безплатни лекарства, а политиките за деца и млади хора с увреждания трябва да са реални, а не усвояване на едни пари по едни програми с алиби, че уж се работи.