ЕНКО НАЙДЕНОВ, БСП: ИЗБОРИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ТОЗИ КОРЕКТИВ, КОЙТО ЩЕ ПРОМЕНИ СТАТУКВОТО

Мар 19, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 756

19.03.2021

Енко Найденов е на 44 години, адвокат. Кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ в 17 Пловдивски МИР

Нека да поговорим първо за семейството ви. Разкажете ни...

Майка ми и баща ми са хората, на които дължа не само синовна обич, но и благодарност за  разбирането да участвам в тази предизборна кампания. Може би, защото и те са социалисти. Жена ми и двамата ми сина са моята радост и гордост, но и моята сила за трудните решения в живота. За мен е много важно, че семейството ме подкрепя.

Какви са причините да приемете това предизвикателство да бъдете кандидат за народен представител от БСП?

Аз съм социалист и никога не съм се чувствал неудобно от това. Гордея се, че съм бил председател на общинската организация на БСП в Асеновград, че вече три мандата защитавам интересите на гражданите на нашата община като общински съветник от БСП. Да бъда в листата за народни представители на коалиция „БСП за България“ за мен е чест, но всъщност нищо не се получава изведнъж. Да спечелиш доверието на хората и на своите другари е дълът процес. Аз съм работил с добри хора и същевременно опитни политици и затова се чувствам късметлия. И още нещо. Смятам, че за всеки юрист  едно от най-големите предизвикателства в професията е не само да прилага законите, но и да участва в тяхното създаване.

Можете ли да кажете три неща от предизборната платформа на БСП, които за вас са от особено значение?

Бих казал веднага, че в нашата предизборна програма няма първостепенни и второстепенни идеи. Но има няколко, които веднага ще се отразят в живота на хората и аз ги подкрепям категорично. Първо, безплатни детски градини и ясли; второ, безплатни лекарства за деца до 14 години и трето, преизчисляване на всички пенсии, което ще доведе до увеличаването им от 20 до 30%,  увеличение, а не ежемесечни подаяния според волята на една партия или един човек. Тези три неща пряко засягат всяко българско семейство. В този смисъл бих казал, че моето разбиране е да  работим упорито, но с грижа за хората.  

Ако позволите и един личен въпрос? Когато вземате едно решение сърцето ли следвате или умът?

Да, разбирам, че въпросът ви не е професионален и не е политически. Но и само личен не може да бъде, защото нашите решения се влияят от обстоятелствата и обществото, в което живеем. Светът на днешния ден постоянно ни налага ограничения, които трудно приемаме, защото отнемат част от свободата ни. „Отнемането на свобода“  е много „тънък лед“ и мисля, че точно политиците могат да бъдат изкушени от злоупотреба. В този смисъл смятам, че сега политиците се нуждаят от коректив повече от всякога и изборите са възможност на българските избиратели да бъдат този коректив. Много вярвам в силата на народната воля да променя политическото статукво. Но да се върна на вашия личен въпрос. Сърцето или умът? И двете. Защото, когато мисля, че следвам ума си, после разбирам, че всъщност съм следвал сърцето си.