БСП-Пловдив: Районната избирателна комисия Пловдив се унизи недопустимо, обслужвайки безцеремонността на водача на листата на ПП ГЕРБ

Мар 17, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 2787

Декларация на „ БСП за България“ от 16 и 17 МИР, Пловдив град и Пловдив област

Областният управител на Пловдив област Дани Каназирева без  притеснения погазва системно  управленската етика и законност  в полза на собствените си политически амбиции  в качеството си на водач на листа на ГЕРБ за 17 МИР Пловдив област.  Каназирева показа, че за нея да ползваш  ресурса на публичната власт в качеството й на Областен управител, но в полза на твоята лична предизборна кампания, е добре дошло, а законовите регламенти и обществени възмущения срещу  действията й са без значение.  Действията й очевидно не й причиняват неудобство и усещане за липсваща коректност и видимо се одобряват от политическите й  менторите й, ПП ГЕРБ. Сега в качеството си на държавен служител като Областен управител, ползващ отпуск заради участие в предизборна кампания, Каназирева си позволява нееднократно и напълно умишлено да се възползва и от държавния си пост, за да ползва медийно отразяване и налага обществено влияние. Няма никаква причина насред предизборна кампания и в режим на отпуск за участие в нея, Каназирева угодно да се активира и да се явява я на здравни събития и казуси, я да се превъплъщава в инспектор на пътни ремонти. Точно това обаче се случва, а възмутените реакции на партии и общественост не спират.

Няколко са и жалбите до Районната избирателна комисия /РИК/  на 17 многомандатен избирателен район/МИР/ с настояване за санкциониране на подобно недопустимо възползване на кандидата за народен представител, Дани Каназирева, от публичния ресурс на държавната власт. Същите са от политически партии от противоположен политически спектър, което е показателно за всеобщото възмущението. На г-жа Каназирева вероятно й се иска да е министър или дори премиер, но не е в нито едно от двете качества. Затова като  областен управител тя няма право да се възползва от възможността членове на правителството да не излизат в предизборен отпуск, ако участват в кампания за вот.  Съгласно член 161, алинея 1 от Изборния кодекс : “...кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.“

    Още по-голяма е общественото възмущение на  граждани и представители на политически сили спрямо  РИК на 17 МИР Пловдив. Областната изборна администрация  си позволи недопустимо да адвокатства на Дани Каназирева и унизи себе си с конфузно преправяни решения. Същите са публично достояние. РИК-Пловдив област трябва публично да обясни как така в разстояние на броени часове веднъж вижда основание в жалба срещу възползването на г-жа Каназирева от служебно положение в отпуск  в полза на участието й в предизборна кампания, а малко по-късно решението е сменено и точно това възползване вече отпада от становището на РИК. Втора такава жалба чака разглеждане.

    Огромното ни възмущение е заради видимата обслужваща роля и вътрешна зависимост на мнозинството в състава на РИК 17 МИР Пловдив- област, рискувало авторитета си с отказа да санкционира нарушенията на водача на ПП ГЕРБ в Пловдив, Дани Каназирева. Заради това сезираме ЦИК с жалба срещу скандалното решение № 130/ 14.03.2021 г. на РИК на 17 МИР с настояване за публична позиция и аргументи. Това е тежко компрометиране почтеността и безпристрастността на  изборната администрация и силен сигнал, че квотното преимущество в състава на Районните избирателни комисии с лицето на ПП ГЕРБ превръща членовете  им в пазачи на партийните интереси на управляващата ПП ГЕРБ.