Енко Найденов, кандидат за народен представител, „БСП за България“ 17 МИР: Без реално върховенство на закона и ефикасна борба с високата корупция Европа ще продължава да ни гледа съмнително

Мар 15, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 574

15.03.2021

 Адвокат Енко Найденов е магистър по право от ПУ “Паисий Хилендарски“, адвокат в Пловдивската адвокатска колегия от 13 години, преди това има петгодишен стаж като дознател в МВР-Пловдив, два мандата  е председател на постоянната комисия „Правна“ в ОбС-Асеновград.

  Г-н Найденов, сектора на правосъдието и въобще върховенството на закона е една от най-важните теми, които вълнуват обществото последните години. В платформата за управление на БСП за България се залага сериозно на това. Кажете някои от акцентите ?

Можем да започнем от много посоки тази тема и всички ще бъдат важни, защото е изключително важна. Аз започвам от акцента за позицията на Главния прокурор. Очевидно е, че управлението на ПП ГЕРБ и коалиция не успя или не искаше да изчисти ясните правомощия и механизми за контрол на тази изключително важна позиция в Републиката ни. Затова и Венецианската комисия не спира да има претенции към нас, да дава остри оценки и безалтернативни препоръки. Ние ще настояваме и няма да отстъпим от това да се наложи най-добрия вариант за контрол върху правомощията на главния прокурор за целия му мандат, да има възможност за прецизна отчетност на неговите действия. Както и най-сетне да се покаже не на думи, а в действие това, че прокурорите в Република България да имат реална независимост в работата си, а подчинеността им към главния прокурор да бъде единствено административна, каквато е и по закон, но на практика далеч не е така.  

 Ще работим категорично и като отворим през законодателни решения процедура по закриване структурите на специализираната прокуратура  и специализирания съд, след като тяхното съществуване не спират да продуцират негативни реакции вътре в обществото и навън в Европа. Нужни са ни реформи в правораздавателните процедури така, че за всеки български гражданин, от която и страна на един казус и процес да се намира, да има еднаквост в процедурите и предвидимост в резултатите на всеки съдебен процес или досъдебно производство.

 Каква е вашата професионална , а и като политик , позиция по повод антикорупционните органи в страната?

 И тук има страшно много натрупани негативи и пасиви, които трупат недоверие сред обществото и не спират да показват, че се действа избирателно, а понякога и силово. Ние от БСП категорично сме за такъв действащ антикорупционен орган, който да гарантира безпристрастна и ефективна борба по отношение на престъпни дейности, през която определен кръг от хора необосновано и по съмнителен начини забогатяват.  А в същото време това са лица, които имат властови позиции, имали са такива или са били във връзки с хора на властта. Затова е необходимо и прецизно налагане в работен режим и на Европейската директива 2014/–42/ЕС , през която да се  извършва обезпечаване и конфискация на средства и облаги от тази престъпна дейност. Трябва да се сложи край на прикриване на случаи, които драстично съдържат данни за съмнителни корупционни зависимости, а в същото време се прави натиск е наказателни акции срещу неудобни на тази или онази власт противници. За жалост, рецидиви далеч не липсват и Европа прекрасно го вижда.

Каква е вашата позиция  по  отношение акценти в платформата на БСП за България по повод законодателните инициативи на министерството на правосъдието като правомощия и практика?

 Да, разбира се. За нас Министерството на правосъдието напълно осъзнато следва да е натоварено най-сетне с ролята  да бъде базисен генератор на неотложните бързи и качествени реформи по  дългосрочните стратегии в областта на наказателната политика в българското законодателство.

Ние от „БСП за България“ ще бъдем безкомпромисни в следващия управленски мандат на страната за това законодателството ни да не допуска лобистки и корупционни текстове , внесени от народни представители с липсваща или спорна юридическа и друга нужна професионална експертиза. Впрочем, на такива случаи изобилстваше законодателството на досегашния парламент и логично си заслужи ниския рейтинг като законодателна експертност. Не на последно място ще бъдем неотстъпчиви в ангажиментите по законопроекти, внесени от отделни или групи народни представители, да подлежат на същите  изисквания за публикуване като проекти и тяхното обществено обсъждане, каквато е практиката за тези, внесени от министерски съвет.

 „БСП за България“ ще успее да покаже управленска и законодателна решимост всичко изброено дотук да бъде реализирано. Защото, ако не го направим и сега, Европа ще продължи да гледа на страната ни съмнително. А през 2021 година и след 15 години членство в ЕС, България и хората й заслужават да излъчват повече достойнство.