Нинова с 15 сериозни въпроса към правителството за ваксините в България

Мар 11, 2021 Новини БСП 0 1849

12.03.2021

Председателят на БСП Корнелия Нинова изисква информация по 15 въпроса, касаещи непосредствено здравето на хората и ваксинационния план на правителството – сред тях колко ваксини са поръчани, на кои производители, каква част от тях са платени и на каква цена, има ли закъснения в доставките и по какви причини, както и предвижда ли правителството да започне преговори за доставка на други видове ваксини. Въпросите тя отправя къв Министерски съвет на основание Закона за достъп до обществената информация.

Въпросите, на които БСП иска да получи отговор, са:

1. Какъв брой ваксини са поръчани за страната ни по видове и производители?

2. Има ли договорени ваксини, какви и колко извън квотното разпределение на Европейския съюз?

3. Колко на брой ваксини и от кои видове/производители са платени и на каква цена?

4. Какви са графиците за доставка по всеки договор и вид ваксина?

5. Колко броя ваксини са доставени и от кои видове?

6. Има ли закъснение по договорените графици за доставка на ваксини? Ако има, от кои видове и производители, какво е количеството на неизпълнените доставки, както и какви са причините за това?

7. Колко души са ваксинирани, съответно с една или две дози по видове ваксини?

8. Има ли ваксини, които се съхраняват като резерв за втора доза или друга причина?

9. Какво е реалното изпълнение на имунизационния календар по професионален и социален критерий /професии на първа линия, възрастни хора и други?

10. В кои професионални и социални групи има забавяне на имунизационния календар, какви са причините за това?

11. Какви са критериите по които се определя коя професионална или социална група с кой вид ваксина се ваксинират?

12. Има ли изработени обективни критерии, по които регионалните държавни и общински структури могат да налагат мерки за ограничаване и овладяване на здравната криза /брой заразени, брой хоспитализирани или друго/, при какви обстоятелства, какви мерки се налагат/затваряне на училища и детски градини, заведения за хранене, държавни и местни администрации и други/?

13. Колко души, съответно какъв процент от населението трябва да се ваксинира, за да се достигне до така наречения „стаден имунитет“ и кога Министерство на здравеопазването смята, че ще се случи това?

14. Предвижда ли правителството и здравните власти стартирането на преговори за доставка на други видове ваксини и други производители? Ако да, с кои производители и какви са предприетите действия?

15. Предвижда ли правителството и здравните власти да подпомагат трети страни с количества ваксини? Ако да, кои страни, с какво количество ваксини, от кой вид и с какъв административен акт е взето това решение?