Корнелия Нинова: Пловдив има потенциал да стане зелен град

Река Марица може да се превърне в прекрасен обект за разходки, отдих и спорт, посочи лидерът на БСП

“В Пловдив има нерешени проблеми.  Една  от тях е лошата  инфраструктура -  пътища, водопреносна мрежа.  Пловдив има възможност да се развие като зелен град. Това е и в контекста на предстоящата Зелена сделка.”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Пловдивската обществена телевизия. 

Тя посочи, че е посетила  река Марица. “Части от нея бяха занемарени. Река Марица  може да се превърне в  прекрасен обект за разходки, отдих и спорт.”, заяви Нинова.

Председателят на БСП поясни, че е нужна национална политика,  която да помогне на Пловдив,  за да се разрешат и местни въпроси,  които  не могат да се реализират,  ако няма подкрепа от централно ниво. Тя подчерта, че е нужна децентрализация на финансите на общините. 

“Какво направиха ГЕРБ -  прехвърлиха дългове на общините, за да няма правителството задължения  но  не  осигуриха на общините   средства за погасяването им.  Така общините нямат изход и започват да увеличават своите местни данъци и такси,  което страшно тежи на хората”, посочи Нинова.

“От  БСП искаме да направим реална децентрализация - процент от събрания данък от доходите на физическите лица да остава в общината. Така общините  няма да зависят от субективното решение на един човек.”, коментира лидерът на левицата и подчерта, че това е пример как чрез националната политика може да се подобри състоянието на региона.

Корнелия Нинова обясни, че  справяйки се с корупцията на национално равнище  това би повлияло и на общините -  да се спрат кражбите,  нагласените обществени поръчки и кръговете от фирми около приближените  до общинската власт хора.