Корнелия Нинова пред БНР

Мар 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 949

Интервю на Явор Стаматов с председателя на БСП Корнелия Нинова пo Българското национално радио

От една година насам давате заявка, че целта ви е БСП да е първа политическа сила. Така ли е?

Целта ни е да сме първа политическа сила. Имаме ясна предизборна програма и план за управление. Готови листи с професионалисти и честни хора. Стартираме позитивна кампания. Стъпваме на 4-годишния си опит като категорична опозиция и гледаме напред. Поставяме си цели и ги преследваме.

Очакват ви едни изпълнени с неясноти избори. Има нови формации, които се включват с летящ старт в политическия живот - формацията на Слави Трифонов, която се бори за трета политическа сила. Какво показва анализа на БСП - кои са линиите, които ще ви разграничат от останалите? Къде са съюзниците, къде са противниците?

Когато всички си представят програмите, тогава можем да коментираме този въпрос. Виждаме, че на старта на кампанията не всички партии с претенции да участват в изборите са представили програмите си. Напоследък все повече се говори за брой депутати, за проценти за влизане в парламента. За нас не това е същественото. Важното е тези, които и колкото влезем какво ще правим. Така че да изчакаме програмите и тогава ще можем да говорим за политики, които могат да обединяват.

Дванайсети депутат напусна парламентарната група на БСП изминалата седмица, премествайки се почти веднага в листата на ВМРО. Боян Чуков също напусна и също отиде във ВМРО. Защо така се случва?

Всеки е свободен да направи своя избор, а хората да преценяват и да решават как да гласуват. Но искам да коментирам факти. Прави впечатление, че тези, които напуснаха напускат след като единият не е избран на пряк избор за председател на БСП. Другият, защото не е избран за член на Националния съвет от Конгреса. Третият, защото не е водач или поне начело в листа на БСП. Това означава, че такива хора искат да използват партията кариеристично и за постове. Няма идеология, няма кауза, няма програма. Или съм на пост, или отивам в друга партия. Ами, това е техният избор. Смятам, че хората ще преценят правилно за кого да гласуват и ще оценят тези процеси, които текат в БСП.

Добре де, ако 12 души са напуснали парламентарната ви група, това за какво говори - всичките тези хора ли са кариеристи? Ако е така, сигурно не сте ги преценили добре още в началото тогава?

Също трябва да съдим по фактите, по действията, а не да правим внушения и манипулации. Тези, които  напуснаха парламентарната група на партията, осигуряват кворума на мнозинството в последните месеци, за да могат ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да взимат своите решения. Нерядко гласуват в подкрепа на управляващото мнозинство. Сами си правете извода защо са напуснали и какво говори това.

Смятате, че това са хора, чието напускане е провокирано от управляващите, така ли?

Само излагам фактите. Българските граждани са умни и интелигентни хора и могат да преценяват сами.

Каква е философията на листите на БСП за тези избори?

Тръгваме от проблемите, които трябва да се решават в следващите една-две -десет години.  Гледаме дългосрочно и залагаме на честни професионалисти в тези листи. Неслучайно имаме лекари, икономисти финансисти, учени от Българската академия на науките, от Софийски университет, от Варненския и Бургаския университет, хора на културата и духовността, спортисти, представители на земеделското съсловие. Това са хора, които с опита и експертността си ще работят за преодоляване на здравната криза, на икономическата криза, криза в образованието и културата, реформа в областта на земеделието, финансистите в областта на финансовите въпроси .

Имаме много силни граждански квоти, което означава че залагаме на подкрепа на гражданското общество. Сега всички искат гражданското общество да бъде включено в правенето на политика  - ето, имаме силни представители на гражданската квота. Това в съчетание с доказани вече парламентаристи. Съчетание между младост и опитност. Имаме много млади колеги кандидати, имаме и възрастни и опитни,  така че мисля че направихме един богат отбор от професионализъм, почтеност, младост и опитност.

Добре, но има и доста “деца на партията” както се казва?

- Така са решили структурите на партията. Знаете, че при нас никой еднолично не посочва този или онзи. Издигат се от основни партийни организации, гласуват се в областния или градски съвет, одобряват се най-накрая от Националния съвет. Нека да уважаваме решенията на колективните органи.

Какво ще разказвате на българските граждани, г-жо Нинова, в предизборната кампания?

-  Как конкретно ще решим проблемите им, които стоят пред тях и пред България.

Как ще ги решите и кои са те?

- Здравеопазване, икономика, образование, доходи, бедност и неравенства. Разбира се, има и много други въпроси. Не на последно място бих сложила и екологията, но по всеки от тези въпроси ние от години имаме алтернативи не само на думи и не сега защото сме в предизборна кампания. Четири години ги внасяме като алтернативни закони в парламента. 

Да започнем със здравеопазването. Защото все повече средства се отделят за здравеопазване, но качеството на здравеопазването и достъпността до него не се подобрява. Искаме болниците да не са търговски дружества, а да са лечебни заведения. Да се намали ДДС на лекарствата на 9%, за да станат по-достъпни, да се направи регионализация на здравеопазването - във  всеки регион да има спешна помощ, доболнична и болнична помощ, както и да се регулират заплатите на хората, които работят в здравния сектор с една наредба, която да дава базата и възможност над нея да се надгражда.

В  образованието държим на един учебник за 1 клас в цялата страна с преглед на съдържанието, което да бъде сведено до разбираемо за децата и учениците съдържание. Разбира се, да продължават да нарастват заплатите на учителите, защото те са хората, които са най-близо до проблема и решават проблемите в образованието. Дигитализацията на образованието, което е абсолютно наложително в тази ситуация.

Като ви слушам имате доста сходни с ГЕРБ визии за образованието с изключение на единия учебник, където ви обвиниха в лобизъм. Но иначе за нарастването на заплатите на учителите, за дигитализацията, за инвестициите в образованието управляващите ще ви кажат - на едно мнение сме.

- Има разлика между думи и действия. Категорично са против един учебник за един клас. Не бих нарекла това лобизъм, защото нашето  предложението е един учебник за един клас, който да се издава от държавата, а не от пет-шест издателства, или от големите издатели, които в момента издават учебници. Ние не лобираме за един или друг издател, а за държавна политика в областта на образованието.

Що се отнася до дигитализацията  - да,  и  ГЕРБ го декларират, но вижте статистиката -  колко деца в кризата останаха без достъп до интернет. Има райони в страната, където няма достъп до интернет. Да не говорим, че доста бедни деца останаха и без достъп до компютър, до таблет - до средство, с което да получават това дигитално образование. Така че едно е да се декларира на думи, друго е да се направи. Още повече те са управляващи. Всички лостове са в техните ръце и това можеха да го свършат преди четири години.”

Другото, за което Ви обвиниха в лобизъм, г-жо Нинова, е предложението Ви правителството да започне разговори за доставка на руската ваксина “Спутник V”. Това ли ви изглежда като най-важният проблем в последната седмица на Народното събрание?

- Това е най-важният проблем за мнозинството от българските граждани в последния месец - става въпрос за ваксинационния план, в който правителството отново се провали. Виждате, че въпреки обявените зелени коридори и опашки от хора, които чакат доброволно да се ваксинират, няма ваксини. Не разбирам обвинението за лобизъм, след като Европейската комисия заяви, че всяка държава е свободна да договаря двустранно с всяка друга държава, която прецени извън европейския план.

Но по изключение и на собствена отговорност.

- Не по изключение. Няма такова нещо, а на собствена отговорност. Ами нали затова са управляващи – да поемат един път и отговорност, да не се крият постоянно зад гърба на този или онзи. В такива ситуации се искат смели решения, ако искаш да се погрижиш за народа си.

Второ, комисарят по здравеопазване даде за пример Унгария и каза ето, Унгария си направи допълнителни договори, който иска нека да ги последва. Може би знаете информацията от вчера - г-н Курц,  австрийският канцлер, започна разговори с Русия за доставки на такива ваксини. Тоест, може ли Дариткова или който и да е от ГЕРБ да обвини Европейската комисия, еврокомисаря по здравеопазване и австрийския канцлер в лобизъм? Така пък бих задала аз въпроса. 

Когато нямат аргументи, управляващите си служат с такива приказки, които не отговарят на истината. Важно е в четвъртък как ще гласуват, защото в  четвъртък този въпрос ще се разглежда  в здравната комисия.

Ние предлагаме да има избор – да се даде възможност да се доставят и българските граждани да могат да избират свободно - AstraZeneca, “Спутник V”, всичко, което може да помогне в този момент да го има на пазара и всеки да си избере какво да направи. Това е право на свободен избор.

В този смисъл, г-жо Нинова, и Вие споменахте, че тази седмица ще се гласува в комисия. Обаче тази седмица се очертава като последната работна за този парламент, освен ако не се случи нещо извънредно и не ви свикат вас, депутатите, на извънредно заседание. Оценката Ви за работата на 44-ия парламент сигурно няма да е много ласкава?

Не, и тя съвпада с тази на обществото. Неслучайно това е институцията с най-ниско доверие в последите години и има основание за това. Защото този парламент беше подчинен на премиера, което кардинално променя основите и принципите на държавността, на правовата държава и на парламентарната република. В това Народно събрание мнозинството от от ГЕРБ и “Обединени патриоти” произвеждаха нетрайно и лобистко законодателство. Твърдя отговорно, че корупцията се залагаше в законите и по този начин ставаше ненаказуема.

Дайте един такъв пример за лобистки закони, които стимулират корупцията, за да не звучи голословно това твърдение.

- Закупуването на лекарствата от държавните, общинските и частните болници и разликите в начина на уреждане на това - държавните и общинските трябва да правят обществени поръчки и търгове, частните могат да се договарят директно. И не случайно бившият директор на НЗОК Дечо Дечев изнесе факти, че в единия случай едно и също лекарство струва Х лв, а в другия на 7 пъти по-висока цена.

Или опитите им в последните седмици да угодят на горската мафия, например, като разрешат безконтролната сеч на общински гори. И редица други. Така че ние имаме какво да правим по отношение на парламента. По-важно е какво ще правим оттук нататък. Оценката е ясна - тя е дадена. И от нас, и от мнозинството български граждани. Имаме няколко цели:

Първа  цел -  да се върне ролята на парламента като основна институция в държавата - институция, която излъчва и контролира изпълнителната власт, като искаме да направим четири неща, за да се случи това. Едното е за държавността, второто е качествено законодателство, третото е за морала, справедливостта и личния пример на депутатите. Те са следните:

За държавността: възстановяване на блиц контрола, който ние въведохме преди време и ГЕРБ отмениха. Премиерът поне един път месечно да идва в парламента и да отчита какво прави, без значение кой е той. Бюджетът и парите на хората, платени от данъци да се харчат през парламента. През Закона за бюджета и актуализацията на Закона за бюджета, а не еднолично по преценка на премиера който и да е той. Говоря принципно.

Второто е за съдържанието на законодателството - то да бъде трайно, защото Кодексът на труда е променян над 200 пъти. Това създава несигурност и за работници, и за бизнес. Трайно законодателство, без лобизъм, с предварителна оценка на кого въздейства този закон, на кого помага, как ще се отрази на обществените отношения.

Трето - по формата на законодателството. Да прекратим  порочната практика между първо и второ четене на един закон да се вкарват промени в 17 други закона. Имаме такъв случай. Например през Закона за извънредната ситуация се промени Закона за хазарта.

 И четвъртото и може би най-важното, защото аз лично три пъти се боря за това и три пъти парламентът отхвърля предложението ми - намаляване на заплатите на депутатите, замразяването им и да не растат с ръста на средната заплата. Това нито е морално, нито е справедливо.

И тук ще ви кажат, че това е популизъм.

Да, това съм го слушала четири години. Три пъти внасям закон, три пъти какво са ми чули ушите - популизъм и т.н. Е, четвъртият път ще стане факт, когато хората решат, че ние можем да управляваме и ни дадат мнозинство, това ще е първата работа, с която да започне парламента, защото първото му действие е да си приеме правилник за работата и дейността му.

Да Ви върна на потенциалните резултати от изборите на 4-ти април, г-жо Нинова. Какво би било неуспех? Втора политическа сила за БСП като загуба ли ще я отчетете? 

Поставили сме си цел първа политическа сила. Следователно след като това ни е целта, втора не ни удовлетворява.

И тук веднага политическите Ви противници вътре в партията ще попитат ще подадете ли оставка, ако не спечелите изборите?

Да изчакаме да видим резултатите. После ще водим този разговор.

Изглеждате много сигурна, че ще спечелите изборите?

Е, ако не си убеден в нещо, не тръгвай в такава битка.

Няма ли да кажете все пак какво е отношението Ви към бъдещите потенциални партньори и съюзници след изборите? Става  дума за формации като Мая Манолова и “Отровното трио”, например. Г-жа Манолова както се казва излезе от червените редици. Г-н Трифонов се припознава като събирателен образ на протестния вот. В този смисъл те не са ли потенциални партньори на БСП?

Не на коалиция с ГЕРБ, а въпросът с потенциални други коалиции ще решаваме като си питаме партията, органите и членовете на БСП.

 Тоест нещо като допитване ще имате след изборите, така ли?

Да.

И последно за програмата и за листите на БСП. Нещо, което искате да кажете, което ще Ви открои от останалите формации.

Това, което ни откроява са изминалите четири години. Преди четири години произнесохме фразата край на паралелната държава и на задкулисието. Сега е много модерно всички новопоявили се проекти да говорят за това. Но ние четири години абсолютно неотстъпно и последователно правихме тази политика.

Отказахме да да влезем в коалиция с ГЕРБ и да се договорим със задкулисието за постове. Отказах да бъда председател на парламента, да имаме министри и т.н.

Започнахме много труден процес на промяна на БСП, на изграждане на нов образ на партията - реформа, която да скъса със задкулисието, с договорките и употребата на партията и държавата за лични цел, за бизнес интереси и за кариеристични интереси. Това ни отличава от всички, които днес се заявяват като алтернатива. Защото част от тези представящи се като алтернативни днес партии, през тези четири години бяха част от статуквото.

Ние имаме на какво здраво да стъпим, защото през това време освен като опозиция последователно представяхме и алтернативните проекти - това, което днес предлагаме не е ново. То е изстрадано и доказано през тези години. То е отстоявано въпреки натиска, въпреки опитите за купуване и злепоставяне. Имаме самочувствието, че ние отстояхме тези позиции и сега тръгваме с много чист образ пред българските граждани и да претендираме за промяна на този модел на управление.