Манол Генов, БСП : Без вода не може да има земеделие

Фев 26, 2021 Новини БСП в медиите 0 649

Драстични бяха кражбите последните 10 години. Изчезваха цели тръбопроводи, бяха продавани за скрап

"Имаме една наша инициатива - в програмата на Сметната палата да бъде включен един одит на това предприятие "Монтажи ЕАД", което бе наето от министерството на икономиката да извърши ремонта на всички тези язовири и в продължение на две години и нищо не се случва по отношение на тези ремонти", остър анонс към действията на управляващите отправи депутатът и кандидат за народен представител в 45-тия парламент от област Пловдив, Манол Генов.

 "Как се правят ремонтите? Правят се до най-близкия язовир, до който лесно се стига с кола, а не по класификацията дали един язовир е с голяма опасност, както иначе трябва. Ако трябва да се направят 26 метра преливник например, се правят само половината. Интересното и неизвестното в цялата задача е как и на кого се възлагат тези ремонти. Имаме информация от кметове на села и общини, че изписването на пари в тези ремонти е основен механизъм за провеждане на тази политика за ремонта на язовирите. Просто всичко се прави с една единствена цел - колкото се може повече средства да бъдат платени единствено, за да бъде облагодетелстван някой и колкото се може по-бързо да бъдат изхарчени", разкри не за първи път Генов.

 Той допълни: "Тези язовири, които се ремонтират, дори не са в първите десет на най-застрашените, те са просто язовири, които са набедени, че трябва да бъдат ремонтирани, за да могат едни средства да бъдат усвоени. Това е целта на цялото това мероприятие с тези 500 милиона лева. Ние виждаме една абсолютно безперспективна програма, ще бъдат вложени тези средства в някакви язовири и икономическия ефект и прибавена стойност към това ще бъдат никакви. Затова ние искаме Сметната палата да извърши проверка за правилното изразходване на средствата."

 Генов сподели е наблюдение по места: "Общините бяха освободени от задължението да стопанисват язовирите, защото те нямат такива средства, те ги предадоха на едно предприятие Държавно управление на язовирите, което трябва да се грижи за техните ремонти. Често тези концесионери или наематели не изпълняват задълженията си, които са им вменени по договор, тоест рано или късно трябва да бъде направен един преглед на начина, по който тези язовири се експлоатират и естествено да бъде направена сериозна ревизия. Тези, които не си изпълняват ангажиментите по договор, трябва да бъдат прекратени."

 "При нас нещата тотално се срутиха. Не са ясни какви са щетите, които тепърва трябва да се смятат, колко пари ще са нужни за поправянето. Драстични бяха кражбите последните 10 години. Изчезваха цели тръбопроводи, бяха продавани за скрап, не искам да влизам дълбоко в тази тема. Щетите, които причиниха на земеделските производители и на самото напояване, аз мисля. че не могат да бъдат възстановени за десетилетия."

 Генов утвърди: "Ние винаги в тези години сме критикували управляващите, че няма една единна система. За цялата страна имаше проект за 36 милиона лева, който трябваше да следи повърхностните води. Управляващите широко прокламираха един пилотен проект, където във водосбора на река Искър, ще бъде изработена система, която ще следи валежите в реално време, също ще следи повишаване притока на водите в отделни реки, тяхната концентрация и тази система, в крайна сметка беше провалена. Този пилотен проект трябваше да даде основа, база за изграждане на общ мониторинг на водите в България, това няма да се случи - идва края на програмния период. Пак ще сме жертва на гадаене къде и колко ще вали в 21ви век."

 "Проблемите в област Пловдив не са от вчера, те са еднакви от годините напоследък. Факторът с обезлюдяването е налице. Трябва ред в управлението на горите. Хаосът е до безкрай. Без вода не може да има земеделие. Не всичко е загинало, има производство, но няма кадри, няма образовани специалисти. Работодателите търсят кадри, но не могат да намерят, защото просто е скъсана връзката между образованието и това какви специалисти подготвя за икономиката Град Пловдив е един от най-гъсто населените градове, голяма част от индустриалните зони са изнесени в Пловдив област, сега заради пандемията намалява обема на производство в тези зони. Проблемите с екологията са огромни, около Пловдив има незаконни сметища. Бяха започнати проекти, които трябваше да се осъществят, но бяха замразени." Така безусловно критикува политиката на ГЕРБ Манол Генов.