БСП в Стамболийски против тегленето на нов общински дълг

Съветниците от левицата не подкрепиха и увеличението на такса смет

Съветниците от БСП не  подкрепиха тегленето нито  на първия заем, нито  предложения ни днес от кмета Мараджиев нов общински дълг в размер на 3,5 млн. лв.  Бъдещите финансови постъпления в Община Стамболийски няма как да бъдат прогнозирани в настоящите условия, а изплащането заемите ще е непосилно за общината е  позицията общинските съветници  от БСП в община Стамболийски.  „На провелата се днес сесия на Общинския съвет с гласовете единствено на съветниците от ГЕРБ бе  взето решение да бъде изтеглен заем, който да покрие стари задължения на администрацията. Предложението е 2,6 млн. лв. от тази сума да послужат за покриване на задълженията към Община Пловдив за сметището в Цалапица, натрупани от 2014 г. досега, и за начислените лихви. Останалите средства са за разплащане на дългове към доставчици.“, коментира и лидерът на социалистите в общината и кмет на Йоаким Груево Наум Нихтянов.

„На сесия в началото на  декември с нарочна декларация съветниците от БСП не подкрепихме и промените в наредбата за местни данъци и такси, с която се увеличи такса смет – от 8 на 12 промила, като това е второто увеличение в този мандат на Мараджиев“, заяви  д-р Венера Башова,  председател на групата съветници на левицата. Според нея втора поредна година управляващите увеличават такса смет, все с оправданието, че ще се разплатят старите задължения, но това не се случва, а напротив просрочените задължения на община Стамболийски, откакто общината се управлява от ПП ГЕРБ нарастват, като през 2016 година Общинският дълг е бил 2 758 183 лева, а просрочените задължения-  1 049 531 лева. 2019 година - Общинският дълг вече е  4 505 004 лева,  просрочените задължения –        2 326 025 лева. По данни на финансовото министерство за второ тримесечие на 2020 година ситуацията е идентична.

„Днес,  с това решение дълговете на община Стамболийски, които ще трябва да плащаме всички ние нараснаха с още три милиона и половина. Нашето категорично мнение е, че  високите данъци и такси не водят до икономическо развитие на общината, а напротив задушават и притискат  хората и бизнеса.  Поемането на нов дълг  е тревожна и опасна тенденция на управление на общината от това ръководството и мнозинството съветници, които подкрепят кмета в Общинския съвет и  няма как ние, БСП, да я подкрепим.“, заяви председателят на БСП Наум  Нихтянов.