Георги Гергов и ръководството на БСП в Пловдив грубо нарушават устава на Партията

Декларация от членове на Пловдивския областен съвет и ИБ на ОбС на БСП Карлово, Първомай, Раковски, “Родопи“, Сопот, Съединение и Асеновград относно проведеното на 11.11.2020 г. учредително заседание на Областния съвет

Членове на Областния съвет в Пловдив и на изпълнителните бюра на Общинските съвети на БСП Карлово, Първомай, Раковски, “Родопи“, Сопот, Съединение и Асеновград в специална декларация до ОПКК и НС на БСП заявяват, че са категорично против системните опити на част от актива на областната организация на БСП-Пловдив да се инвестира в разделение и противопоставяне, както и с противоуставни действия да се внася разделение между партийните организации в областта.  

„Една част от областното ръководство на БСП в Пловдив, както и досегашният областен председател на БСП Георги Гергов, отдавна грубо нарушават устава на Партията, отказват да признаят решения на ръководните органи на партията и продължават да създават разделителни линии между ръководството, партийните членове и партийните организации“, написаха те в декларацията.

По думите им областното ръководство на БСП в Пловдив е свикало напълно нелегитимно учредително заседание на Областния съвет, без кворум за вземане на решения. С използването на непозволени от Устава на БСП действия те не са допуснали да участват в заседанието всички членове на Областния съвет. 

„Настояваме да понесат персонални отговорности за нарочното неспазване решението на ИБ на НС на БСП, взето и разпространено до всички на 10.11.2020 г. Въпросното  събиране е поредица от манипулации и груби нарушения“, смятат членовете на областния съвет.

Тези действия подтикват подписалите декларацията ясно да заяват своята позиция: „Членовете на БСП от област Пловдив с участието си в прекия избор за председател на партията ясно изразиха своята воля за подкрепа за Корнелия Нинова и категорично заявяваме, че пловдивското партийно събитие от  11.11.2020г. в никакъв случай не е в унисон с духа на 50-ия конгрес.  Време е да се спрат опитите за игрички на вътрешнопартийната опозиция и управляващите.   Време е категорично да кажем „не“ на зависимостите в партията и да покажем, че общественият интерес е над личния, и че няма да допуснем никой да използва партията за лични интереси“, се казва още в декларацията.

Недоволните оттеглят политическото си доверие от досегашните членове на ръководството на областния съвет и членове на националния съвет Атанас Петков, Галин Дурев и Александра Берданкова и настояват за легитимно заседание на новосформирания Пловдивски Областен съвет на БСП.