Вилмош Ханти: Наш морален дълг е да пазим истината за антифашистката борба

05.02.2020

Септемврийското въстание в България, както и антифашистката съпротива 1942-1944, довела до включването на България в антихитлеристката коалиция, участието на Георги Димитров в нея са събития, кръвно свързани с историята на международната антифашистката борба, това стана ясно на  среща с Вилмош Ханти, президент на Международната федерация на борците от съпротивата с членове на Българския антифашистки съюз в област Пловдив.

В дискусията за ролята на антифашистите, зараждащият се неофашизъм и ксенофобски прояви в българското общество се включиха и народните представител от БСП за България Георги Търновалийски, Манол Генов и Георги Йорданов, който е и председател на пловдивската структура на БАС. „Изправени сме пред предизвикателството да запазим паметта към делото на антифашистите, да привлечем младите хора към тази кауза и да не позволим подмяна на историческите факти за ролята на българските антифашисти”, подчерта Маргарита Стоилова, председател на Областния съвет на БАС Пловдив.  

„България е единствената страна в Европа, която не признава своите антифашисти за участници във Втората световна война и аз се радвам, че тук има представители на българския парламент, които могат да предприемат необходимите законови мерки”, подчерта Вилмош Ханти. Според него БАС и БСП играят важна роля в опазването на паметта на героите и  тяхно задължение е да се направи така, че за антифашистката борба да се знае и от бъдещите поколения. „Това е наш морален дълг”, категоричен бе  президентът на Международната федерация на борците от съпротивата. Федерацията е основана през 1951 г. и обединява 76 национални организации на бившите партизани, участниците в съпротивителните движения, бившите политзатворници в хитлеристките концлагери, интернираните, роднините на загиналите и всички участници в борбата против фашизма от 27 държави.

Участниците в срещата споделиха и своите притеснения за това, че в България днес за съществуването на фашизъм официално не се пише и говори, през последните 30 години фактите и събитията се изопачават до неузнаваемост. „По тези въпроси - фашизъм и антифашистка борба в българското общество има разделение. Но това още веднъж посочва ясно, че трябва да има широк обществен разговор и да се показва и припомня историческата истина.”, сподели своето мнение и Манол Генов. „Необходими са промени в Закона за паметниците на културата за запазването им, за да не сме свидетели на поругаване и рисуване по паметниците със свастики”, категоричен бе и Георги Търновалийски, напомняйки на присъстващите продължаващата вече години борба за опазване на паметника на антифашистите в местността Копривките, състоянието на Братската могила в Пловдив и извършеното преди дни посегателство над паметника „Альоша”.