Световноизвестеният диригент Чифчиян подкрепя Николай Радев за кмет на Пловдив

Окт 22, 2019 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 233

22.10.2019 г.

Да възвърнем достойнството на пловдивската професионална музикална култура” – с този апел към музикалната общественост, към всички творчески гилдии, към всички пловдивчани, милеещи за непомръкващ културен облик на града,  се обръща оркестровият диригент Врам Чифчиян. Той ги призовава да подкрепят кандидата на „БСП за България” за кмет на Пловдив Николай Радев с №56. „Достойнството на оперно-симфоничната професионална музикална култура в нейната цялост – институция и изпълнители, може да се върне единствено, ако се реализира управленската платформа „Пловдив на хората” – категоричен е Врам Чифчиян, който е бил административен директор и художествен ръководител на Пловдивската филхармония от 1990 до 1992 г.

„Позволявам си този призив, воден от състоянието на всеобща деградация на професионалното музикално изкуство при управлението на ГЕРБ” – уточнява Чифчиян, който повече от 20 години работи в Италия като главен диригент на различни оркестри и като преподавател по оркестрово дирижиране в Държавната консерватория в Модена. Той не може да се примири с цялостната подмяна на критериите и възпитателния характер на оперно-симфоничното изкуство, с превръщането му в търговско дружество с единствена цел - неясен по съдържание финансов резултат, игнориращ изцяло художествените критерии. Диригентът открито споделя безпределното си разочарование от така наречената „реформа” на делегирания бюджет, която според него не съществува никъде по света.

„БСП ще се превърне в двигателен център на обновлението и бъдещия просперитет на българската професионална музикална култура в Пловдив” – убеден е Врам Чифчиян.