Инж. Йордан Василев: Незрящите хора заслужават повече!

Окт 14, 2019 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 239

14.10.2019

Кандидатът от БСП за България за кмет на район Източен инж. Йордан Василев посети Националения център за рехабилитация на слепи в навечерието на Международния ден на белия бастун. Велик Атанасов – Председател на Съюза на слепите в България – Районна организация Пловдив, Стефан Данчев – управител на Национален център за рехабилитация на слепи и служители в рехабилитационния център разговаряха с кандидата на левицата за своите несгоди повече от час.

Липсата на финанси и разбирането от страна на държава и община са най-сериозните проблеми, които центърът изпитва – стана ясно на срещата. Средствата, с които се справят, са предимно собствени. Кандидатстват по проекти, но финансите далеч не са достатъчно. Национални пари не се отпускат. „Когато вдигнат от следващата година заплатите на учителите, а при нас няма промяна, дали нашите кадри ще останат тук, или ще предпочетат да се развиват другаде?“, зададен бе реторичният въпрос. „Поради статута на използвания от нас имот, който е частен, общината не желае да съдейства с облагородяване на тротоарните площи край него“ – оплакаха се от НЦРС и споделиха, че в София е имало същият проблем, но там общината се е отзовала. 

Представителите на НЦРС запознаха инж. Василев с дейността си – обучение на хора от цялата страна, на принципа на интернат, както и дневен център за пловдивчани. Бяха представени и различните възможности за професии, които незрящите могат да придобият тук – готварство, компютърна грамотност, грънчарство и др. „Реализацията впоследствие, обаче, е изключително трудна за хората, с които работим. Липсва комуникация между работодатели и незрящи“, обясниха обучителите.  

След обиколка из рехабилитационния център инж. Василев изрази възхищението си от постигнатото в него и и категорично заяви, че ако на 27 октомври му бъде гласувано доверие за кмет на район Източен с № 56, той изцяло ще подпомага дейността на центъра. Защото хората с бели бастуни заслужават повече; те не са втора ръка хора!

Инж. Йордан Василев отдаде своята почит и към  Христо Белобрадов – първи ръководител на Центъра за рехабилитация на слепи, с полагане на цветя пред барелефа му във фоайето на сградата.