Красимир Трифонов: Ще оспорваме пред ВАС решенията на ЦИК за РИК - 16 Пловдив

5.04.2019

„Ще оспорваме пред Върховния  административен съд  решението на Централна избирателна комисия, относно назначаване на РИК -16 Пловдив.“, това заяви Красимир Трифонов, председател на ГС на БСП – Пловдив. Според него взетото от ЦИК решение е немотивирано, незаконосъобразно и  в нарушение на Изборния кодекс.

„При декларирано съгласие на основните политически сили за ръководството на 16 РИК, вписано в протокола  от консултациите при областния управител г-н Здравко Димитров, при отсъствието на пълномощници от Реформаторския блок на тези консултации считам, че   ЦИК нямат адекватни мотиви  за това  решение. Още повече,  щом могат да променят постигнатото споразумение, то очаквам в бъдещите им решения да сме свидетели на още по-големи нарушения на закона“, заяви  лидерът на социалистите в Пловдив.

 Трифонов е категоричен, че съглашателството на национално и местно ниво между ГЕРБ и ДПС пролича и в този случай, което  е знак, че негласната коалиция е скрепена. Участието на останалите партии е ясно и от случващото се в Народно събрание. „Така, в назначената Районна избирателна комисия, единствено БСП е опозиця, а всички останали 14 члена вече са представители на управляващите. Това е предпоставка за  опорочаване и на изборния процес.“, счита той.