Търновалийски: ГЕРБ са готови на всичко, за да спечелят тези избори, дори и по нечестен път

5.04.2019

„В момента ЦИК дописва, променя и подменя Изборния кодекс. Членове на ЦИК от ГЕРБ и присъдружните им партии, в които от няколко дни влизат и СДС, законодателстват, изживяват се като своеобразен законодателен орган, който подменя законите по начин, който обслужва изцяло   ГЕРБ.  За всички ни е ясно, че се водят по максимата «Не е важно кой как е гласувал, важно е кой брои» и искат да спечелят служебна победа на предстоящите избори“, коментира решението на ЦИК за назначаване на Районната избирателна комисия за област Пловдив Георги Търновалийски - народен представител от ПГ на "БСП за България"  и председател на Областния предизборен щаб.

От Областния съвет на БСП Пловдив припомнят, че на протеклите на 28 март консултации при областния управител не са присъствали упълномощени лица от Реформагорския Блок и не е имало предложения от тяхна страна.  Такова те са  представили на по- късен етап директно в ЦИК,  като въпреки закона им е дадено място в РИК -17. „Постигнатото съгласие от страна на всички присъствали партии за председател и секретар на  РИК- 17 не са уважени от ЦИК. Въпреки, че единствено БСП предлага лице с неоспорими качества за секретар на комисията, ЦИК, без да има искане  за тази позиция от страна на никоя друга политическа партия, дава това  място на ДПС. Да поставиш в ръководството на комисията единствено членове на партиите от  управляващата коалиция означава, че ГЕРБ са готови на всичко, за да спечелят тези избори, дори и по нечестен път. Това няма да е новост в провеждането на избори от страна на ГЕРБ, но включването в този процес и на партиите от РБ, ОП, ДПС и Воля е допълнение към досегашното им поведение. За всички вече е  ясно кои са в негласната коалиция, работеща против българските граждани“, категоричен е Търновалийски.

БСП ще обжалва във Върховен административен съд  решението на ЦИК относно назначаването на Районата избирателна комисия в РИК 17 – област Пловдив.