Илия Гатев, председател на БСП – Северен: Задачата ни е да спечелим европейските избори

10.03.2019

„Нашата задача е да спечелим изборите за Европейски парламент“, заяви председателят на РС на БСП – Северен Илия Гатев на редовната конференция на структурата. Пред делегатите на форума той анализира актуалната политическа среда, от която заключи, че на това управление трябва да се сложи край. „Всяка промяна, която предприемат управляващите, води до хаос“, изтъкна Гатев и се обоснова с примери. Смяната на винетките в началото на годината, въвеждането на ТОЛ - таксите, новите касови апарати, скандалната анкета в училищата с посочените повече от два пола са само част от тях, стана ясно от анализа му. „Демографската криза е най-големият проблем, за който ГЕРБ не говорят“, изтъкна председателят на районната организация. По думите му машинации, далавери и зависимости доминират политиката на мнозинството. „Този модел е характерен и за управлението на Пловдив“, посочи Илия Гатев. Според него скандалите с титлата „Пловдив – европейска столица на културата“ са само върхът на айсберга, под който са скрити злоупотребите с ремонти и инфраструктурни проекти. Той изтъкна и ролята на европейските избори, за да могат българските интереси да намерят място в ЕС. „Кампанията за евровота е подготовка за местния вот, а победата за нас е път към предсрочни парламентарни избори“, заяви Илия Гатев.

Народният представител Теодора Халачева допълни, че спечелването на предстоящите през май избори ще означава нова политическа обстановка с утвърдена лидерска позиция на БСП. Тя представи и своя едногодишен отчет, акцентирайки върху последната си инициатива за дигиталната сигурност на подрастващите. В изказването си депутатът Георги Търновалийски, който е член на конференцията и председател на Областния предизборен щаб, се спря на рисковете в предстоящата кампания. Той открои апатията и традиционно ниската избирателна активност като такива.

Народният представител и номиниран за евродепутат проф. Иво Христов обясни пряката връзка на нашите български работи с европейските такива. Той бе категоричен, че този модел на евроинтеграция е пагубен за България, защото „парите от Европа не отиват за умно българско развитие“. „Търговският ни обмен е неравностоен“, смята проф. Христов и обясни как националният доход се източва през чуждите търговски вериги и концесионерите на български подземни богатства. 

Конференцията утвърди номинациите за евродепутати, направени от основните партийни организации.  Предложенията по азбучен ред са следните: Александър, Симов, Атанас Баташки, Атанаска Тенева, Вера Аврионова, Георги Пирински, Деница Златева, Елена Йончева, Иван Петков, Иван Христов, Илия Гатев, Илиян Тодоров, Ирина Бокова, Красимир Трифонов, Кристиян Вигенин, Манол Генов, Момчил Неков, Петър Курумбашев, Сергей Станишев, Теодора Халачева