БСП Карлово: От управляващите община Карлово се очаква доблестта- да поемат политическа отговорност за кризата в МБАЛ „Д-р Киро Попов“

30.08.2018

„Преди три години БСП предложи на Общински съвет – Карлово и кмета на общината да загърбим политическите си пристрастия и да постигнем надпартийно съгласие за разрешаване на кризата в МБАЛ „Д-р Киро Попов“. Това  заяви от трибуната на Общински съвет - Карлово председателят на ОбС на БСП Манол Манолов. В декларация, предизвикана от продължаващата криза в карловската болница, социалистът припомни, че в последните три години БСП е внасяла питания, докладни, предлагала е конкретни антикризисни мерки, включително и  извънредно заседание на Общинския съвет за разглеждане на състоянието на болницата.

„Тези наши усилия се сблъскаха с едно монолитно мнозинство общински съветници – групите на кмета Кабаиванов, ГЕРБ, „Евророма“  и част от патриотите, които с демонстративно самочувствие и безхаберие, произтичащо от управленска немощ, протакаха решаването на проблема. Неизпълнението от д-р Кабаиванов на решението, касаещо отделението за хемодиализа, доведе до финансова загуба на болницата в размер на десетки хиляди лева. Поведението им и това  на управителя на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ предизвика безвъзвратно напускане на здравното заведение на лекари и медицински сестри, както и до понижаване на качеството на предлаганите медицински услуги.”, категоричен бе Манолов. Социалистите бяха категорични, че организираният от Община Карлово на 13 август протест против "закриването" на Акушеро-гинекологичното отделение в болницата е бил връх на политическото и управленското лицемерие.

 Социалистите бяха категорични, че БСП е последователна в усилията си да запази общинската болница в Карлово и затова, съвместно с народните представители и ръководствата  на останалите политически партии, ще работи за промяна на законодателството за общинските болници. Те добавиха, че ще отстояват съществуването и развитието на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ да станат приоритет за Общинския съвет – Карлово и за кмета на общината. Според левицата  трябва спешно да се вземат  необходимите управленски решения с цел запазване и стабилизиране на общинската болница. „ В това число и  промяна на модела за управление на дружеството чрез засилване на контролната функция от страна на Общинския съвет. Освен демонстрация на самочувствие, при откровен провал в управлението на общинско дружество, какъвто е случаят с МБАЛ „Д-р Киро Попов“, от управляващите община Карлово се очаква и доблестта да поемат политическа отговорност.”, категорични са социалистите в местния парламент.