Пловдив отбеляза празника на словото и духа

24.05.2018

С тържествен камбанен звън, празничен молебен и шествие по Пловдивската главна започна днешния 24 май в града на тепетата. Честването на делото на Светите братя Кирил и Методий тръгва именно от Пловдив, преди 167 години, по инициатива на възрожденския ни просветител Найден Геров. 
Според председателя на пловдивските социалисти Красимир Трифонов този факт е повод за гордост, но и отговорност: “Отговорност към 11-вековната ни азбука, отговорност към думите, отговорност към истинското знание и носителите на това знание.” По думите му в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост доминиращото чувство е чувството на благодарност. “Благодарност към нашите учители и достойни просветители. Дълбок поклон пред техните усилия, заслужават искрен респект!”- каза Красимир Трифонов. 
Празникът на своите колеги и ученици от Английската гимназия в Пловдив честити директорът на училището и председател на групата съветници от БСП Николай Радев. Народният представител доц. д-р Георги Йорданов призова към опазване на културната традиция и писмеността, за да пребъде България. Своите пожелания за здраве и творческа енергия към дейците на образованието и културата отправи и съветникът от БСП в Пловдив Десислава Йорданова. По традиция, в празничното шествие се включи и дългогодишният директор на Математическата гимназия в града и бивш заместник образователен министър от БСП доц. Кирчо Атанасов. 
Младите пловдивски социалисти и народният представител Теодора Халачева използваха днешния ден, за да призоват своите връстници да пишат на кирилица. Те направиха това в специално видео послание и раздавайки книгоразделители с мотото на инициативата “Ние пишем на кирилица”.