Жаблянов: 9-ти май е ден-празник, ден – знаме, ден за памет и ден за борба

10.05.2018

„9-ти май е ден-празник, ден – знаме, ден за памет и ден за борба. 9-ти май събира като във фокус волята на народите за свобода, за достоен живот и за справедливост”. Това каза в Пловдив народният представител от „БСП за България” Валери Жаблянов по повод 73 години от края на Втората световна война. Тържествата в подножието на паметника „Альоша” в града на тепетата се проведоха под патронажа на почетния консул на Руската федерация у нас Георги Гергов. В словото си Жаблянов подчерта, че няма отговорно човешко сърце, което да не се вълнува неподправено на този ден. „Наше задължение е да пренесем този ден през поколенията, въпреки усилията на гласовитата и платена пропаганда”, заяви народният представител от БСП. Той припомни целите на хитлерофашизма за унищожение на славянството  и изтъкна, че тази идея на Третия райх все още  намира форми на проявления днес. По думите му всеки съвременен прогресивен политик, държавник и общественик е призван да защитава паметта на  9-ти май като „дата-симовол на свободата, могъществото, победата, решителността и волята на един народ, който изоставен от целия свят и сам-самичък,  намери сили през 1941 година да се мобилизира срещу фашистките режими на цяла Европа и преодоля машината на войната”. Жаблянов припомни успехите на Съветската армия и огромния героизъм на руския народ в битките при Ленинград, Сталинград, пробива при Куртската дъга, та чак до превземането на Берлин. В заключение- призова гражданите да държат високо знамето, което беше развято преди 73 години от съветския войник над Райхстага.

„Опазването на миналото  е грижа за бъдещето”, посочи и специалният гост на пловдивското честване Виталий  Шереметиев, председател на руската обществена младежка организация „Руски съюз на ветераните от Афганистан” и „Наследство”. Той изрази дълбока благодарност към пловдивчани, че се грижат за паметника „Альоша”, а на почетния консул на Руската федерация Георги Гергов връчи благодарствена грамота за дейността му в опазването на руските военни и културни паметници в България. Георги Гергов увери, че паметникът, наречен гальовно от пловдивчани „Альоша”, винаги ще символизира стремежа към мир. Той подчерта, че братските чувства между двата народа – българския и руския, са живи. „Политиката си е политика, но обичта между българи и руснаци е истинска”, заяви Георги Гергов.

„У мен, както и у милиони мои сънародници, е жива  паметта за войната, за блестящите победи и за тежките непреодолими загуби.”, каза в приветствието си към пловдивчани  Негово превъзходителство  г-н Анатолий  Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската  Федерация в Република България. „Четири дълги години се водеше войната, рушаха се градове,  фашизмът лишаваше цели поколения от живот, деца от детство.  Единствено титаничната борба на Съветския съюз обърна хода на историята,  тъкмо след  битките при Сталинград  и Курск, в света се появи лъча на надеждата за свобода.” В словото си Негово превъзходителство  призова  присъстващите да не забравят уроците на войната, кървавия поход на фашизма, чудовищната  трагедия на Втората световна война, предателското нападение на Хитлеристка Германия над Съветския съюз и  милионите  човешки животи, дадени, за да се възстанови мирът на земята. „Не слушайте тези, които казваха, че победата  е била предрешена. Добре е да се знае, че западните страни вече са се готвили за позорния мир с Хитлер, само да избегнат пълното унищожение. Благодарение на   нашите войници,  които защитаваха своята страна, които бяха под куршумите  по бойните полета, благодарение на тяхната самоотверженост, се възцари мирът в Европа”- завърши Анатолий Макаров, а множеството го аплодира.

 
Стотици пловдивчани се събраха, за да отбележат празника и да покажат, че паметта за историческата истина е жива. В честванията се включиха посланиците на Армения и Беларус – Армен Саргсян и Владимир Воронкович, управляващият посолството на Казахстан в България Тимиртай Избастин, народните представители Теодора Халачева, Георги Търновалийски, Георги Йорданов, Манол Генов и Димитър Георгиев, председателят на Пловдивски общински съвет Савина Петкова и представители на Община Пловдив, съюзите  „Русофили” и „Съотечественици”. Млади социалисти положиха гирлянд на славата.