Пловдивските депутати на левицата участваха в общоградските чествания на националния празник

3.03.2018 г.

„Да ни е честит празникът, българи. На днешния ден България възкръсна”, каза народният представител от „БСП за България“ проф. Иво Христов пред паметника на Цар Освободител в Пловдив. Той и  пловдивските депутати от левицата- Теодора Халачева, доц. Георги Йорданов, Димитър Георгиев  и Георги Търновалийски се включиха в градските тържества по повод  140 години от Освобождението на България от турско робство.

Проф. Иво Христов изтъкна, че за възкръсването си България е платила с кръв, страдания и петвековни унижения. „Винаги трябва да помним, че България възкръсна като Лазар от гроба, защото се появи Христос от Север. Ако не бяха те- руснаците, нас сега нямаше да ни има”, посочи народният представител. Теодора Халачева допълни, че българската благодарност към освободителите е искрена и автентична. „Това личи от хората, които са днес тук пред паметника на Цар Освободител. Толкова много пловдивчани, семейства с деца, млади хора, понесли български трибагреник, развели  руски флаг. Този дух и това присъствие са вълнуващи. Трети март е светиня, нека помни и пазим историята”, призова най-младата парламентаристка. „Днес тук и по всички бойни полета, всеки камък нашепва за саможертвата на падналите за свободата, а вятърът носи от урва на урва имената на хилядите руски солдати и български опълченци”, каза народният представител Георги Търновалийски и подчерта, че Трети март е ден за историческа памет и празник на българското възкресение. „Да сведем глави пред онези, които загинаха за нас и ни завещаха свободата”, призова и доц. Георги Йорданов. По думите му нашата мисия е да следваме техните завети, ръководейки се от любовта и дълга към Отечеството.

След официалната церемония на „Бунарджика”, народните представители и общинските съветници Десислава Йорданова и доц. Ангел Иванов положиха цветя на Паметника на опълченците.