Теодора Халачева: Правата на детето трябва да се знаят и спазват от всеки български гражданин

Конвенцията за правата на детето трябва да се познава и спазва от всеки български гражданин, защото „само така ще изградим справедливо общество”

Със съдействието на народния представител и член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Теодора Халачева гимназисти от СУ „Черноризец Храбър” ще се запознаят с Конвенцията за правата на детето на ООН. За целта най-младата депутатка е поканила за лектор г-жа Майя Грозданова – специалист по правата на децата. С днешния час по гражданско образование Теодора Халачева изпълнява свой ангажимент към учениците от миналата есен, когато й гостуваха  в Народното събрание. В специално обръщение към гимназистите, с интерес към обществените процеси тя пише:

„Скъпи приятели,

Позволявам си да се обърна към Вас, защото съм убедена, че мислим в една посока - как да направим света по-добро място за живот на всички нас. Само преди век е било невъзможно да се говори за права на децата и може би, това е довело до най-големите трагедии в човешката история, взели милиони детски жертви. Разбрали гибелната си грешка, народите на света, обединени в ООН, на 20 ноември 1989 година приемат и Конвенцията за правата на детето, която има действие над Конституцията на ратифициралите я държави. Република България ратифицира Конвенцията на 23 април 1991 година. От тогава до днес се случиха много промени, които гарантират спазването на правата на децата в нашата страна. Но, ако се огледаме около нас, дали всички български деца живеят добре и имат гаранция за бъдещето си? Риторичен въпрос, на който ние с Вас знаем отговора. Затова Ви благодаря, че участвате в днешното събитие. То е част от едно голямо усилие, за което Ви обещах при срещата ни в сградата на българското Народно събрание - да направим живота на децата в България по-щастлив! Имате прекрасен лектор, питайте смело и не се колебайте да изказвате мнението си. Аз Ви обещавам да превърна всяка Ваша добра идея в законодателна инициатива. Сърдечни поздрави!”, пише в обръщението си пловдивският народен представител Теодора Халачева. Тя е убедена, че Конвенцията за правата на детето трябва да се познава и спазва от всеки български гражданин, защото „само така ще изградим справедливо общество”.