Теодора Халачева към Цачева: Ще станат ли платени стажовете в окръжните съдилища

10.10.2017 г.

„Ще предприеме ли законодателни действия, за да станат платени стажовете на стажант-юристите в окръжните съдилища и периодът на стаж да се зачита за  осигурителен?”. Този актуален въпрос ще зададе на правосъдния министър в петъчния парламентарен най-младият народен представител Теодора Халачева. Тя поставя темата от парламентарната трибуна в изпълнение на ангажимент от среща с млади хора, завършили специалност „Право”, които я запознаха с казуса.

Съгласно чл. 297 от Закона за съдебната власт, завършилите висше образование по специалността "Право" провеждат  шест месечен стаж към окръжните съдилища по разпределение от Министъра на правосъдието или оправомощен от него заместник-министър. След приключване на стажа, стажант-юристите полагат изпит и издържалите го придобиват правоспособност за работа по специалността в държавни и недържавни институции, както и възможност за кандидатстване за заемане на магистратски длъжности, свободни професии като адвокати и др. Съгласно чл. 297, ал. 2 от ЗСВ стажът се провежда на 2 етапа, първият (основен) е с продължителност не по-малка от два месеца във всеки орган на съдебната власт и чл. 297, ал. 3 от ЗСВ предвижда, че по време на стажа стажант-юристът не получава възнаграждение и времето не се зачита за осигурителен стаж. Вторият етап (професионален) е с продължителност 4 месеца, като ал. 3 на чл. 297 от ЗСВ за него предвижда възможност за уреждане с договор въпроса за получаване на възнаграждение.

„Незаплащането на стажа създава много проблеми на стажант-юристите, които влияят на мотивацията и ефективното участие в стажа, усвояването на работата, както и възможността за плътно престояване  в работните дни в различните институции. Оставането без доходи и осигуровки, в това число и здравни, след завършване на висше образование по време на провеждане на стажа, принуждава голяма част от стажант-юристите да започват друга работа и довежда до фиктивното им стажуване”, мотивира въпроса си Теодора Халачева.