Проф. Иво Христов - гост-лектор на форум “Геополитическата карта на Евразия - рискове и хоризонти“

Юни 22, 2017 Новини БСП 0 2438

22.06.2017

“Геополитическата карта на Евразия - рискове и хоризонти“ е темата на форум, в който гост-лектор ще бъде пловдивският народен представител проф. Иво Христов. Събитието, организирано от гражданско сдружение „Смисли”, ще се състои в Пловдив на 24 юни, събота, от 10.30 часа в зала „Пълдин” на хотел Санкт Петербург.

Кои са основните геополитически актьори? Какви са новите тенденции за развитие на световните конфликти? Каква си рисковите и заплахите от избухване на открито военно огнище? Може ли Европа да развие „резистентност“ към последиците от бежанската вълна, способна ли е да ограничи тероризма? Кой държи шахматните фигури и какви са следващите ходове на световната шахматна дъска? На всички тези въпроси на съботния форум ще отговорят проф. Иво Христов, д-р Пламен Пасков, д-р Малек Насер и докторантът Галин Дурев. Анализаторите ще посочат факторите, които доведоха до безпрецедентен хаос, ще представят възможните сценарии за развитие на световните процеси и ще обсъдят преките заплахи за България.

В момент на световни политически трансформации, вероломно множащи се терористични актове и нестабилност, започна процес на преосмисляне на ролята на военните и икономическите междудържавни съюзи. Понятието суверенитет все повече навлиза в политическата риторика, а военните действия в Близкия изток не стихват. Затова е важно да се чуят сериозните анализи, изтъкват организаторите от гражданското сдружения „Смисли”,  отправяйки покана към пловдивчани за смислена съботна дискусия.