Манол Генов, БСП: Ще защитим българския селскостопански продукт и ще съкратим веригата на прекупвачите

Мар 22, 2017 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1007

22.03.2017 г.

Жителите на асеновградското село Боянци негодуват срещу съсипващата политика спрямо българското селско стопанство. На срещата им с кандидата за народен представител от коалиция "БСП за България" Манол Генов те поставиха въпроси, свързани с финансирането на малките стопанства и прекупвачите на продукция, които свалят началната цена на прозводителя.

"Българското земеделие е гръбнакът на нашата икономика и държавата е длъжна да го защитава, каза Манол Генов. Ние предлагаме активни мерки за подпомагане на сдруженията и кооперациите, като база за развитие на средните и дребните производители, както и активно държавно регулиране. Как ще стане това - с приемане на Закон за храните, чиито наредби ще насърчават българските производители чрез пакет от специални мерки. И по-точно, този Закон ще защити наименованието "български продукт", ще категоризира като "свежи плодове и зеленчуци" само произведените у нас и ще задължи хипермаркетите да продават повече местна продукция. Но, освен това, за подпомагане производството на храни за местна консумация, трябва да стимулираме биологичното земеделие, да въведем "късите вериги" на доставка, т.е. да отпаднат многото прекупвачи", категоричен бе Манол Генов.

"За равноправното разпределение на средствата в сектора е много важна финансовата политика. Тук ще наблегнем върху контрола на "тавана" на субсидиите по линия на директните плащания на големите стопанства и приоритетно финансиране на животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството на база реално произведена продукция", допълни Манол Генов.