Георги Търновалийски: Нужна е активна държавна политика за подкрепа на българските производители

Мар 16, 2017 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1493

Дейността на учителя е мисионерска

„Още в първите дни на мандата на следващото народно събрание ще инициираме законодателна инициатива за защита на българското производство”. Този нагажимент поеха на среща с работниците и  ръководни кадри от бизнеса в общ. Първомай Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България за област Пловдив и кандидатите Манол Генов, Виолета Христодулова и Николай Митков. Те обясниха, че това може да се случи със създаване на фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, изпълняващи определени критерии: десетгодишна стратегия за създаване и развитие на индустриални мощности на пазарен и регионален принцип.

От своя страна от ръководството на предприятието препоръчаха да се спазват  законите и въпреки, че сме част от отворения европейски пазар да се намери начин да се спре вносът на дъмпингови цени на суровини и материали не само в отрасъла, в който те работят- пасмантерията, но и във всички останали.   Според Търновалийски това е проблем не само за предприятията, но и за фиска, тъй като вносът на ниски цени не само подбива българското производство, но и не допринася достатъчно за приходите в бюджета.

„За да защитим българския производител и работните места в регионите, трябва да се стимулира производството и износът на българска продукция. Затова  предвиждаме създаване на Национален финансов холдинг под управлението на Българска банка за развитие с  ясен мандат за стимулиране на експорта на българските предприятия в чужбина. Крайната цел е българските компании да получават на едно място и с минимални бюрократични спънки дялово или кредитно финансиране за своя бизнес, дългови инструменти и застраховка на реализирания износ.“, заяви водачът на листата с номер 10 Георги Търновалийски.

Георги Търновалийски: Дейността на учителя е мисионерска

„Трябва да се промени отношението към училището като институция. Вашата дейност е мисионерска!“, така се обърна към  присъстващите над 50 директори на училища и учители от община Първомай Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България за област Пловдив. На срещата присъстваха и експертите в образователната сфера от листата на левицата- учителят Веска Ненчева, Виолета Христодулова, директор на ОУ „Васил Левски“ с. Рогош и  Милко Сарафов, директор на училището в Брезово. Ревизия на образователната реформа, промени в Закона за предучилищното и училищното образование,  актуализиране на учебните програми от 1-ви до 12-и клас- поискаха преподавателите. Според тях в системата промените се правят набързо, не се обмислят и не се координират с работещите в  реална обстановка.

 „Делегираните бюджети изкривиха системата. За никого не е тайна, че има училища, които не предприемат мерки срещу липсващите ученици единствено, за да запазят бройката и класовете си. Училищата в малките населени места трябва да бъдат подпомагани от държавния бюджет по система, различна от сега действащата, която ощетява големите училища.“, разказваха преподаватели и директори. Пред тях стои въпросът и с отпадането на учениците от образователната система,  все по-ширещата се неграмотност и уважението от страна на обществото към учителя.

„Държавата е тотално абдикирала от образованието, но ние ще върнем разговора за ролята на училището и преподавателите отново на дневен ред.“, категоричен е водачът на листата с номер 10 в бюлетината. 

Според Търновалийски едно от решенията ще е в бюджета да  бъде заложено финансиране, позволяващо развитие на образователната сфера. „Ангажимент на левицата е средствата в държавния бюджет за образование  да достигнат  5% от брутния вътрешен продукт при 3,5% за 2017 г., учителската професия да бъде включена в списъка на регулираните професии, а заплащането на труда им да бъде  поетапно и справедливо увеличено, като изчисленията са това да е с  не по-малко от 15% през първата година на мандата и 40% в края на мандата“, поясни водачът на листата  на БСП за България.